Najbolj je navdušila Diodatova Fai rumore

Danes zgodaj zjutraj so v Sanremu končno razglasili zmagovalca jubilejnega 70. Sanremskega glasbenega festivala. Veliki zmagovalec - poleg glavne je osvojil še nagrado kritike Mie Martini, zanj pa so glasovali tudi v tiskovnem središču - je postal 38-letni Antonio Diodato s pesmijo Fai rumore. Italijo bo zastopal na Evroviziji.

Diodato je za svojo pesem Fai rumore prejel kar tri nagrade. Foto: Areafoto.si
Diodato je za svojo pesem Fai rumore prejel kar tri nagrade. Foto: Areafoto.si

SANREMO > Po petih dneh oziroma nočeh so sinoči sklenili 70. Sanremski festival italijanske kancone. V boju za prestižno nagrado mesta Sanremo se je potegovalo najprej 24 skladb, a v petek zvečer se je seznam skrčil na 23, saj sta bila duo Morgan in Bugo diskvalificirana - zaradi nesporazuma, češ, da naj bi Morgan spremenil del besedila pesmi, Bugo pa je to opazil šele med nastopom na odru dvorane Ariston in zapustil prizorišče.

Zmagovalec Antonio Diodato bo naše zahodne sosede zastopal tudi na 65. tekmovanju za Pesem Evrovizije maja v Rotterdamu na Nizozemskem.

Čakanje na rezultate glasovanja se je v soboto prevesilo že globoko v nedeljo, ko je voditelj in umetniški vodja sanremskega festivala Amadeus končno razglasil najboljše tri skladbe. Za Diodatom se je uvrstil Francesco Gabbani s pesmijo Viceversa, ki je slasti zmage v Sanremu že okusil leta 2017 z živahno popevko Occidentali’s Karma. Tretje mesto pa je osvojila skupina Pinguini Tattici Nucleari s pesmijo Ringo Starr.

Da bi s hrupom kaj spremenili

Podelili so še nagradi za najboljše besedilo - dobil jo je Rancore za skladbo Eden, za glasbo pa je bila nagrajena Tosca za pesem Ho amato tutto. V posebni skupini še neuveljavljenih avtorjev - Nuove proposte - je letos slavil mladi, komaj 21-letni Leo Gassmann, sicer vnuk legendarnega italijanskega igralca Vittoria Gassmanna, s popevko Va bene cosi.

Leo Gassmann je slavil še med neuveljavljenimi izvajalci.

Presrečni zmagovalec Diodato po razglasitvi ni mogel dojeti dogajanja okoli sebe, na tiskovni konferenci po festivalu pa je vendarle zbral nekaj misli in dejal, da zmago posveča svojemu mestu Tarantu - da bi tamkajšnji ljudje, ki se težko borijo za svoj vsakdan, “delali hrup” in kaj spremenili.

Letošnji jubilejni festival je pravzaprav, za razliko od mnogih v preteklosti, minil brez omembe vrednih škandalov in polemik, ki so običajno sledile dan ali dva kasneje. Še zlasti takrat, ko se pred televizijskimi malimi ekrani in drugimi nosilci zvokov ni zbralo zadovoljivo število gledalcev in poslušalcev.

Rekordna gledanost

Tokratna izdaja festivala, jubilejna 70., je bila tudi glede gledanosti pravzaprav rekordna. Italijanska nacionalna televizija, pod čigar streho sodi festival, je lahko zadovoljna. Kljub temu, da so se festivalski večeri zavlekli zelo pozno v noč, je bila gledanost ves teden izjemno visoka. Po podatkih, ki so jih takorekoč dnevno objavljali, so presegli vse rekorde - v povprečju se je vsak večer pred malimi ekrani zbralo in gledalo prvi program nacionalne televizije, ki je festival neposredno prenašala, več kot polovica televizijskih gledalcev, ki so bili takrat pred televizorji.

To pa hkrati pomeni, da so svoje delo odlično opravili tudi voditelj in umetniški vodja Amadeus ter njegova sovoditelja Fiorello in Tiziano Ferro. Pozornost pa so pritegnili tudi številni glasbeni in drugi gostje.


Najbolj brano