Sinteza dveh družin na odru

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bo drevi premiera predstave Šest oseb išče avtorja, drame Luigija Pirandella v režiji Paola Magellija. Besedilo igre “gledališča v gledališču” odpira aktualna življenjska vprašanja.

V predstavi med drugim igrajo (z leve) Andrej Zalesjak, Matjaž Tribušon in Urška Taufer.  Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
V predstavi med drugim igrajo (z leve) Andrej Zalesjak, Matjaž Tribušon in Urška Taufer.  Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

NOVA GORICA Italijanska gledališka klasika Šest oseb išče avtorja, ki bo prihodnje leto praznovala 100 let, obravnava aktualne teme, kot so odnos med videzom in resničnostjo, življenjem in gledališčem ter zasebnimi in igranimi družbenimi vlogami. V novogoriškem teatru bodo besedilo Luigija Pirandella postavili že drugič. Prvič so ga uprizorili leta 1985 v režiji Mileta Koruna.

Za tokratno uprizoritev je lektor Srečko Fišer delo ponovno prevedel. “Z veseljem sem se vrnil k tej klasiki, ki lahko vedno živi, ker je vedno aktualna. Znova sem ugotovil, da je to besedilo fenomenalno,” je povedal.

Paolo Magelli

režiser

“Teater ni reprodukcija realnosti, je sinteza našega vsakdanjega življenja.”

Šestim dramskim osebam postopoma uspe pritegniti režiserjevo pozornost. Pred očmi gledališčnikov (in gledalcev igre v igri) se vse bolj pretresljivo izrisuje njihova žalostna zgodba. Avtor je že v uvodu svojo nenavadno igro označil kot “zmes tragičnega in komičnega, fantastičnega in realističnega, vse skupaj v humoristični situaciji ...”. Besedilo se je rodilo iz vprašanja, zakaj ne bi dramatik upodobil nekaj docela novega - avtorja, ki noče dati življenja nekaterim osebam, ki so se rodile žive v njegovi domišljiji.

“Teater ni reprodukcija realnosti, je sinteza našega vsakdanjega življenja,” pravi režiser Paolo Magelli. Pod njegovo taktirko bodo v predstavi igrali člani novogoriškega ansambla in gostje: Matjaž Tribušon, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, Andrej Zalesjak, Matija Rupel, Urška Taufer, Ana Facchini, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Andrijana Boškoska Batič, Žiga Udir, Jakob Šfiligoj, Brane Grubar in Blaž Valič. “Pritegnil me je spoj šestih oseb, ki tvorijo zelo posebno dramsko utemeljeno družino, predvsem spoj te družine z družino, ki se imenuje gledališki ansambel. Sprašujemo se o bistvu, resnici, smrti,” pravi gostujoči igralec Matjaž Tribušon.


Najbolj brano