Je Mišič šel na roko hotelirjem na račun Okolja?

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so vzeli pod drobnogled domnevno sporen posel med Okoljem Piran in družbo Hotel Palace Portorož, ki ji je javno podjetje oddalo v najem del centralne portoroške plaže. Zlorabe položaja je osumljen direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič, ki so ga kriminalisti danes pridržali ter opravili hišne preiskave na njegovem domu in v pisarni kakor tudi v prostorih piranske občinske uprave, KS Portorož in v upravi Hotela Kempinski Palace. Preiskavo v prostorih Okolja so zaključili ob 17.40.

Direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Da s postopkom, prek katerega je Javno podjetje Okolje Piran oddalo Hotelu Kempinski Palace v 20-letni najem približno dva tisoč kvadratnih metrov velik kos portoroške plaže, ni bilo vse v najlepšem redu, so v minulih mesecih opozarjali nekateri občinski svetniki. Kristijan Cerovac (GZOP) je v preteklih mesecih večkrat opozoril svet KS Portorož na nepravilno postopanje glede njihovega soglasja za oddajo plaže. Člani civilne iniciative pa so svoja opozorila poslali tako nadzornemu odboru Okolja Piran in občinskim nadzornikom kot tudi vsem pristojnim inštitucijam - od policije do ministrstev.

Pred stavbo piranskega sodišča so uslužbenci zjutraj naleteli na dva črna avtomobila. Kaj hitro so ugotovili, da so jih obiskali kriminalisti, ki jim niso dovolili do pisarn. Foto: Zlatica Kasal

“Okolje Piran sem prevzel v slabem finančnem stanju in se skupaj s sodelavci lotili zahtevne finančne sanacije. Očitno smo s tem nekomu stopili na žulj, kar dokazuje današnja preiskava. V prijavi je veliko neresničnih navedb. Prihodkovna stran je v prijavi in odredbi prikazana popolnoma narobe, medtem ko odhodkovna sploh ni prikazana, kar prikazuje napačno dejansko stanje, pa čeprav so prijavitelju vsi podatki o poslovanju JP Okolje Piran javno dostopni. Centralna plaža Portorož je v štiriletnem obdobju kljub prihodkom iz poslovnih prostorov, torej lokalov danih v najem, poslovala z izgubo. Le-ta je leta 2016 znašala -236.050 evrov, leta 2017 -224.284 evrov, 2018 je dosegla -45.247 evrov izgube, medtem ko je poslovni izkaz na dan 30.11. 2019 izkazoval 13.571 evrov dobička, ki pa še ni dokončen, ker določene obveznosti še niso bile poknjižene, tako da bo tudi v 2019 predvidoma izkazana izguba,” je komentiral Gašpar Gašpar Mišič in dodal: “Junak, ki bo dokazal, da podatki v ovadbi vzdržijo ekonomsko presojo, si zasluži Nobelovo nagrado za ekonomijo.” Odredba koprskega okrožnega sodišča za hišno preiskavo je bila izdana na podlagi naznanitve občinskega svetnika Davorina Petarosa, so še sporočili iz Okolja. NR

Mišič osumljen zlorabe položaja

Na podlagi odredbe koprskega okrožnega sodišča so danes stopili v akcijo kriminalisti NPU, ki so že zgodaj zjutraj začeli hišne preiskave na več lokacijah v Piranu in Portorožu. Nanje so zjutraj naleteli zaposleni na sedežu Občine Piran, ki niso smeli do svojih pisarn, ter uslužbenci Okolja Piran, ki so dobili navodilo, da mora pisarna direktorja Gašparja Gašparja Mišiča ostati zaklenjena. Obiska kriminalistov so bili deležni tudi v upravnih prostorih Hotela Kempinski Palace in v prostorih KS Portorož.

Kriminalisti so se danes oglasili tudi v upravnih prostorih Hotela Kempinski Palace. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Pogodbo, s katero je družba Hotel Palace Portorož za prihodnjih 20 let najela dva tisoč kvadratnih metrov plaže v Portorožu, so podpisali sredi novembra lani, veljati pa je začela 1. januarja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

“Podlaga za uvedbo predkazenskega postopka je bila ovadba znanega prijavitelja,” smo izvedeli od Barbare Milič Rožman, vodje koprskega tožilstva, ki usmerja preiskave zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja na škodo Javnega podjetja Okolje Piran. Kaj hitro je postalo jasno, da je zlorabe položaja pri oddaji plaže osumljen Gašpar Gašpar Mišič, ki je danes pristal v policijskem pridržanju. Na NPU so za STA pred kratkim sporočili, da je bilo pridržanje po koncu preiskave odpravljeno. Kriminalisti so mu po naših informacijah sicer odvzeli telefon. Še preden so vstopili v njegovo pisarno, pa so hišno preiskavo opravili tudi na njegovem domu.

Za 3,2 milijona evrov škode?

Škoda, ki naj bi jo Mišič z oddajo plaže povzročil Okolju Piran, oziroma premoženjska korist, ki naj bi jo omogočil družbi Hotel Palace Portorož, naj bi znašala najmanj 3,2 milijona evrov. 2165 kvadratnih metrov peščene plaže pred restavracijami Paco, Jadro in Cacao je Okolje Piran s soglasjem župana Đenia Zadkovića oddalo družbi v 20-letni najem za 18.402 evra na leto, z možnostjo podaljšanja za dodatnih deset let. Najemnino za prvi dve leti je družba morala plačati ob podpisu pogodbe, 15. novembra lani. Generalni direktor hotela Kai Behrens je tedaj zatrdil, da bo plaža “dostopna vsakomur, ki jo bo želel obiskati”.

Najemnina za dva tisoč kvadratnih metrov plaže v Portorožu znaša 18.402 evrov na leto. Foto: arhiv PN

Pogodba je začela veljati 1. januarja letos. Podlaga za posel je bil javni razpis, ki ga je Okolje objavilo v oktobru, vlogo za dolgoročni najem plaže, ki jo je oddal Hotel Kempinski, pa je Mišič že septembra posredoval članom sveta KS Portorož. Posel so požegnali štirje člani sveta, Andrej Babnik, Aldo Zigante, Tatjana Fakin in Mateja Zafred, trije pa so bili proti - poleg Kristijana Cerovca še Aleš Dobravc in Lara Fojan Zanutto.

Ne(u)slišan glas nasprotnikov

Oddaji plaže, ki je v občinski lasti, v najem hotelirjem sta ostro nasprotovala tudi občinska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kavčič, ki sta zahtevala razveljavitev razpisa, saj da je bil pripravljen za že vnaprej znanega najemnika. “Postopek je bil nedemokratičen in izpeljali so ga tako, da so kršili veljavno zakonodajo ministrstva za javno upravo. Površina, ki jo oddaja Okolje Piran, je namreč last piranske občine in bi morali o oddajanju javne površine zasebniku odločati občinski svetniki,” je tedaj dejal Petaros.

“Vsi boljši hoteli imajo svoje plaže, le hotel Kempinski še ne. Lepo urejena plaža bo zagotovo prispevala k urejenosti kraja, tudi ponudba bo boljša in na sploh bo strežba na višji ravni,” pa je interes Hotela Kempinski Palace branil Mišič, ki je vztrajal: “Imamo vso pravico, da del plaže oddamo v najem. Na leto je na tej plaži nastajalo za 400.000 do 500.000 evrov stroškov. Zaposlenih je bilo preveč, kar 30 ljudi, in iz tržne dejavnosti so uspeli ustvariti izgubo. Denar, ki ga bomo prejeli kot najemnino, bo naš čisti prihodek, zato menim, da kot direktor ravnam ne le zakonito, pač pa tudi racionalno.”

Zadković brez odziva za PN

Župan Đenio Zadković preiskave danes za PN ni kometiral, na naše klice se ni odzval. Za spletni portal 24ur.com pa je povedal: "Kriminalisti so zelo korektno opravili svoje delo, raziskovali so zadevo, ki se nanaša na oddajo centralnega dela hotelu Kempinski oziroma gospodu Kostiču. Pač vzeli so tisto kar se jim je zdelo smiselno - računalnik, dokumente, vezane spise in akte, to je to. In z mojo končno izjavo smo zadevo tudi zaključili.” Iz njegovega kabineta je Bruno Kuzmin zjutraj sporočil le, da “sodelovanje s kriminalisti poteka z namenom, da se morebitne nepravilnosti dejansko dokažejo ali ovržejo, zelo korektno in zavzeto”.

Brez komentarja je danes bil tudi predsednik nadzornega sveta Okolja Piran Robert Gregorič. “Zaradi poteka preiskave nadzorni svet ne bo podajal izjav,” je bil jedrnat. Dogajanja niso komentirali niti v Hotelu Kempinski Palace.


Najbolj brano