Pravljica o KPK

Poleg vsega ostalega je imel odhajajoči predsednik KPK Boris Štefanec posluh tudi za inovativno ozaveščanje javnosti o integriteti in korupciji. Zapomnili si ga bomo, kako je otrokom v vrtcih prebiral pravljice.

V realnem življenju smo zadnjih šest let opazovali tragikomedijo, dramo, burlesko in tragedijo obenem. Vsega po malem je bilo, le elementov pravljice, kjer ne koncu dobro zmaga nad zlim, svet pa je za odtenek boljši, ni bilo opaziti. Mednarodni indeksi, ki merijo stopnjo zaznavanja korupcije v državah, za Slovenijo ne beležijo napredka. Bili bi krivični, če bi krivdo za to pripisali le dotičnemu predsedniku KPK, a hkrati premalo zahtevni, če od ustanove, ki bo letos za svoje delovanje dobila več kot 1,9 milijona evrov, ne bi terjali pozitivnega doprinosa.

Morda bo KPK pod Šumijevim vodstvom spet postala bolj spoštovana, učinkovita pa bo le, če ji bo politika to omogočila in dovolila.

Tega doprinosa očitno ni in to že krepko več kot šest let. Nekoč se je po zaslugi KPK zatresla slovenska politika, saj sta se morala iz nje začasno umakniti Janša in Janković, a poročilo o premoženjskem stanju je na koncu zaradi postopkovnih nedorečenosti padlo na sodišču. Sledil je odstop vodilnih na KPK, ker da s kavno žličko iščejo luč na koncu predora, od takrat pa se sistemski zakon še vedno ni spremenil na način, da bi KPK dobila vsaj lopato.

Vsem preteklim političnim pretresom navkljub smo tako še vedno tam, kjer smo bili: KPK zbira obrazce s prijavami premoženja, preverja etičnost delovanja funkcionarjev, beleži lobistične stike, včasih pa tudi deli nauke, moralizira in povzroča afere. Po 30 letih demokracije bi moralo biti tudi brez KPK vsakomur jasno, da nastop politične funkcije terja integriteto in transparentnost, je o smotrnosti takšne KPK za naš časnik nedavno dejal Boštjan Penko, ki je med letoma 2001 in 2004 vodil vladni urad za preprečevanje korupcije, predhodnika KPK. Preventivno vlogo komisije bi lahko prevzela civilna družba, konkretna pooblastila pa naj prevzamejo policija, tožilstvo, računsko sodišče in drugi organi, ki so jasno umeščeni v naš sistem, je dejal.

Ugled vsake ustanove je v veliki meri in najbolj odvisen od tistega, ki jo vodi. Bodoči predsednik KPK Robert Šumi obeta veliko, v strokovnem smislu pravzaprav največ od vseh, ki so se do zdaj zvrstili na čelu KPK. Morda bo KPK pod njegovim vodstvom spet postala bolj spoštovana, učinkovita pa bo le, če ji bo politika to omogočila in dovolila.


Preberite še


Najbolj brano