Expomego na prostem, ob meji, a morda šele marca 2021

Tudi organizatorji sejma Expomego iz podjetja Udine e Gorizia Fiere in goriški župan Rodolfo Ziberna se strinjajo, da bi čezmejni sejem obrti in podjetništva lahko organizirali na območju pri novogoriški železniški postaji. Prostor se jim zdi v prihodnje zanimiv tudi za druge dogodke, na podlagi katerih bi obe Gorici lahko bili prestolnica velike čezmejne regije.

Tudi na italijanski strani se strinjajo, da sta Kolodvorska ulica in 
travnik tik ob meji primerna za organizacijo sejma Expomego.  Foto: Leo Caharija
Tudi na italijanski strani se strinjajo, da sta Kolodvorska ulica in travnik tik ob meji primerna za organizacijo sejma Expomego.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Na včerajšnji predstavitvi ideje o organizaciji sejma obrti in podjetništva Expomego na obmejnem območju pri novogoriški železniški postaji se župana obeh Goric, Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna, podprla skupno organizacijo sejma in njegovo ohranitev v lokalnem okolju.

“Sestavili smo delovno skupino, ki bo skušala formalizirati ta projekt. Sejem naj bi potekal na čezmejnem območju, deloma tudi na italijanski strani, ob novogoriški železniški postaji, tako da bi bil res čezmejni,” je povedala Roberta Filipič, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Nova Gorica. Ta je pri zadnjih sedmih izvedbah sejma na goriškem sejemskem razstavišču, kjer ga ne bo več, sodelovala kot soorganizator dogodka in zastopnik slovenskih razstavljavcev, katerih število na sejmu je naraščalo.

Rodolfo Ziberna

Župan Občine Gorica

“Velika škoda bi bila izgubiti to prireditev, ki ima tradicijo za italijansko in slovensko stran.”

Pojasnila je tudi, da bodo skušali pritegniti Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, saj gre za finančno in organizacijsko velik zalogaj, cilj pa je dogodek oplemenititi tudi v smislu promocije Evropske prestolnice kulture (EPK).

Velika škoda bi bila izgubiti to prireditev

“Terminsko je še vedno v igri jesenski čas, vse bolj pa razmišljamo, da bi bilo to bolj izvedljivo spomladi, aprila ali marca leta 2021, zato ker se jeseni dogaja že veliko drugega, pa tudi vreme lahko oktobra že ponagaja,” je še pojasnila direktorica OOZ in dodala, da bo to dorekla delovna skupina.

“Velika škoda bi bila izgubiti to prireditev, ki ima tradicijo za italijansko in slovensko stran. V tem trenutku razmišljamo o tem obmejnem prostoru v Sloveniji,“ je povedal Ziberna in dodal, da bodo skušali tudi na italijanski strani najti primeren prostor ob meji, ki bi se lahko na to navezal.

Skupaj prestolnica velike čezmejne regije

Za ohranitev sejma Expomego bi zadoščalo sedem do osem tisoč kvadratnih metrov površin, kjer bi postavili montažne objekte, v prihodnje pa bi lahko trajno sejemsko infrastrukturo tudi za večje dogodke, ki jih načrtujejo, postavili na območju “Pri Kazermetah” na italijanski strani v bližini nekdanjega solkanskega mejnega prehoda.

“Mi smo ponudili to prazno obmejno območje, ki ga želimo zapolniti z urbanim razvojem, začenjamo pa z vsebinami in prav Expomego je lahko prvi korak v novo poglavje sodelovanja,” je povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Dodal je, da bi s tem sodelovanje na področju kulture v okviru kandidature za EPK razširili še na gospodarstvo in da sta Gorica in Nova Gorica skupaj lahko prestolnica velike čezmejne regije.

“Ta dogodek naj bi bil več, kot je bil Expomego na robu mesta. Mi poskušamo iz lokacije narediti center. To pomeni, da želimo narediti festivalski dogodek, ne le sejem obrtnikov in malih podjetnikov, ampak nekaj, kar spaja gospodarstvo s širšim kulturnim kontekstom,” je povedal Miklavič in dodal, da bi moral imeti tak dogodek tudi kulturne programe in spremljajoče dogodke, ki bodo v to čezmejno prestolnico, Gorico in Novo Gorico, privabili ljudi iz širše okolice.


Najbolj brano