Ilustracije, ki pripovedujejo zgodbo za otroke

Na razstavi Svet tam zunaj se v Galeriji Herman Pečarič v Piranu z ilustracijami in zgodbo za novo avtorsko slikanico predstavlja Tina Perko. Zgodbo, namenjeno otrokom, pripovedujejo brhke živali, s svojimi dogodivščinami pa jih želijo spodbuditi k odkrivanju neznanega.

Tino Perko (desno) in njeno delo je predstavila kustosinja Ana Papež Križaj iz Obalnih galerij Piran. Foto: Nataša Fajon
Tino Perko (desno) in njeno delo je predstavila kustosinja Ana Papež Križaj iz Obalnih galerij Piran. Foto: Nataša Fajon

PIRAN > Tina Perko je po uspešnem študiju oblikovanja oblačil in tekstilij na ljubljanski univerzi opravila podiplomski študij Master in Fashion Design na inštitutu Marangoni v Milanu. Z osvojenimi znanji se je kalila v slovenski modni industriji, kot modna oblikovalka je delala za nekdanje tekstilne gigante, kakršna sta Mura in Rašica, je na odprtju razstave pojasnila kustosinja Ana Papež Križaj.

foto: Nataša Fajon

Pobeg v domišljijo

Ob delu se je Tina Perko sproščala z risanjem po naročilu, s katerim je zapisanim zgodbam dodala še slikovno podobo. Zanjo je bil to nekakšen pobeg v svet domišljije, ki ne pozna omejitev. Pobegi v brezmejno svobodo so počasi prerasli v njen vsakdan, saj so se naročila kopičila, hobi pa je nenadoma prerasel v poklic.

V zadnjem desetletju se tako posveča ilustraciji slikanic, zgodb in revij za otroke. Kot je povedala kustosinja, je Tina Perko v tem času sodelovala s številnimi založbami doma in v tujini, štiri slikanice pa so tako v besedi kakor sliki nastale pod njenimi prsti - pri založbi Lepa beseda je izšla Žirafa Cveta, pri Didakti Ovca Boža, Mladika pa je izdala slikanici Gvido in kozja vila ter Srečko in Sofija.

Ilustratorka Tina Perko (foto: Nataša Fajon)

Na steni piranske galerije se pred očmi obiskovalcev odvija čisto nova zgodba o lemurju iz živalskega vrta, ki na založnika in z njim elegantno knjižno obleko še čaka. “Govori o radovednosti, želji po odkrivanju neznanega, pogumu, ki je za to potreben, in strahu, ki nas ovira. Je v mehke sanje zavita ostra realnost,” je zgodbo opisala kustosinja.

Tini Perko se je tako uresničila želja, da zgodba najde pot do otrok in širše javnosti. “Zdi se mi, da je to najboljše, kar sem do sedaj naredila, zato sem si želela, da jo vidi čim več ljudi. Ko zgodbo ponujam založniku, jo vidi samo on. Če jo zavrne, ostane v predalu in je ne vidi nihče,” je dejala.

Prepleteno z besedami

Z ilustracijami, ki v duetu z besedami otroke popeljejo v čarobni svet pravljic, je sodelovala na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Avstriji, na Kitajskem in Hrvaškem. Medtem ko navdih za ilustracije pri slikanicah drugih avtorjev črpa iz samega besedila, se pri ustvarjanju avtorske slikanice pusti zapeljati najrazličnejšim zaznavam in občutkom. Med iskanjem motiva jo lahko predramijo spomini iz otroštva, beseda ali kretnja, umetniško delo ali barve in bitja v naravi.

“Zgodba in slike so prepletene, pogosto ilustracija nastane pred besedilom,” je še dejala Ana Papež Križaj.

Tini Perko bo piranska razstava nedvomno ostala v posebnem spominu, saj je z njenim odprtjem prejela eno najlepših rojstnodnevnih daril, poleg tega pa se s svojimi deli prvič predstavlja v slovenski Istri.

Ilustracije tudi na otroški posteljnini

Še ena čast je pripadla premierni razstavi v Piranu; prvič so razstavljene ilustracije, katerih posamezni vzorci krasijo otroško posteljnino. “Na osnovi posameznih elementov ilustracij je nastalo več manjših 'zgodbic', ki jih Tina predstavlja tudi v obliki potiska za tekstil,” je o povezanosti ilustracije s tekstilnim oblikovanjem dejala kustosinja.

Po besedah Tine Perko je nekaj vzorcev del kolekcije, ki jo oblikuje za ekološko blagovno znamko Ocean Bluu. Podjetje, ki posluje v Angliji, si je za cilj izbralo ponudbo zdrave, trajnostne in edinstvene posteljnine, pižam ter spodnjega perila, ki so mehki in varni za otroke in planet.

“Za podjetje že nekaj časa ustvarjam vzorce za posteljnino in pižame. Trenutno delam na tretji kolekciji, ki bo na prodajnih policah čez nekaj mesecev,” nam je še zaupala umetnica.

Nekaj primerkov je na ogled v galeriji Herman Pečarič, kjer bo razstava Svet tam zunaj odprta vse do 29. marca 2020.  


Najbolj brano