Prašičjega mesa iz Kitajske v Slovenijo ne uvažamo

“Uvoz prašičjega mesa v EU (vključno s Slovenijo) ni dovoljen!” Tako so na ministrstvu za kmetijstvo odgovorili na vprašanje, ali Slovenija morebiti uvaža prašičje meso iz Kitajske oziroma ali obstaja možnost, da bi meso, za katero obstaja visoko tveganje okuženosti z afriško prašičjo kugo, prišlo na police trgovin iz katere druge države EU.

Zaradi afriške prašičje kuge se cena prašičjega mesa povečuje. Foto: STA
Zaradi afriške prašičje kuge se cena prašičjega mesa povečuje. Foto: STA

PADOVA, LJUBLJANA > Pa vendarle je prašičje meso iz Kitajske prišlo v EU, najprej v pristanišče Rotterdam in nato v Padovo, kjer so ga uničili približno 9,5 tone. Kitajska se že dlje časa med drugim sooča tudi z epidemijo afriške prašičje kuge, zaradi katere so morali zaklati izjemno veliko prašičev in jih tudi uničiti, cene mesa pa so zato v zadnjih mesecih poletele v nebo. Zvišujejo pa se tudi v Evropi, vključno s Slovenijo, saj je povpraševanje po evropskem mesu naraslo tudi na Kitajskem.

Meso med zelenjavo

Se je pa kitajski podjetnik s sedežem v Italiji domislil, kako bi pred kitajskim novim letom odebelil svoj račun. Iz Kitajske je v Padovo preko pristanišča Rotterdam uradno uvozil 23 ton zelenjave in zelenjavnih izdelkov, kar pa je bilo samo kritje za nelegalno pošiljko 9,5 tone prašičjega mesa. Finančni stražniki so odredili takojšnje uničenje mesa zaradi nevarnosti, da je okuženo z afriško prašičjo gripo, enaka usoda pa je doletela tudi zelenjavo.

Zakonske rešitve, ki predvidevajo tudi povečan odstrel divjih prašičev, so zaradi padca vlade vprašljive.

Kitajskega podjetnika so ovadili zaradi prometa z nevarno hrano, tihotapljenja in pomanjkanja higienskih standardov pri prodaji prehrambenih izdelkov. V primeru obsodbe mu grozi tudi dokončno zaprtje podjetja, kateremu je sodišče začasno prepovedalo delovanje. So pa finančni stražniki pregledali še nekaj pošiljk iz Kitajske in pri nekaterih kitajskih prodajalcih in gostincih zasegli še približno 200 kilogramov mesa in zelenjave.

Osnutek zakona še usklajujejo

Če Sloveniji po zagotovilih ministrstva za kmetijstvo ne grozi afriška prašičja kuga z uvozom mesa iz Kitajske, pa se lahko ta razširi iz drugih držav tudi s selitvijo okuženih divjih prašičev, katerih populacija izjemno narašča. Do 10. januarja je bil v javni obravnavi osnutek zakona o dodatnih interventnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih in je trenutno v medresorskem usklajevanju. Zakon ureja, kako zmanjšati tveganje za vnos in širjenje prašičje kuge, ukrepe za obvladovanje v primeru izbruha ter za izkoreninjenje te bolezni.

Med ukrepi je, na primer, tudi povečan odstrel divjih prašičev, pa tudi postavitev ograj za zaščito reje domačih prašičev. Glede na zadnje politične dogodke pa je vprašanje, ali (in kdaj) bo zakon sploh nadaljeval proceduralno pot.

Glede ptičje gripe za zdaj ni strožjih ukrepov

Zanimalo nas je tudi, ali so na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po nedavnem umiku 6,6 tone svežih puranjih prsi zaznali še kakšno pošiljko puranjega mesa iz Madžarske, ki bi lahko bila sporna. Po trenutno znanih podatkih tovrstne pošiljke v Slovenijo niso prišle, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo.

Nedavno so namreč omenjene puranje prsi umaknili iz prometa, ker so izvirale z ene od madžarskih farm, na kateri so potrdili aviarno influenco oziroma ptičjo gripo podtipa H5N8.

Na vprašanje, ali je bil sprejet še kakšen ukrep, povezan s ptičjo gripo, pa na ministrstvu pojasnjujejo, da se strožji biovarnostni ukrepi za zdaj ne izvajajo. Ob tem dodajajo, da je v tem letnem času tveganje za širjenje te bolezni večje. “Možnosti, da se bolezen pojavi tudi pri nas, ni mogoče izključiti. Vektor prenosa med drugim predstavljajo tudi prostoživeče ptice.”

Da bi preprečili stike perutnine s prostoživečimi pticami pa rejcem priporočajo, naj bo perutnina v zaprtih oziroma ograjenih in pokritih prostorih, kjer naj jo tudi krmijo. Sicer pa naj rejci pozorno spremljajo stanje živali in v primeru kakršnih koli sprememb (pogini, padec nesnosti, spremembe v obnašanju živali) o tem nemudoma obvestijo veterinarja.


Najbolj brano