Bodo vardisti še lahko nosili maskirne obleke?

Le poslanske skupine (manjšinske) koalicije so včeraj napovedale podporo zakonodaji, ki bi omogočila učinkovitejše ukrepanje proti tako imenovanim vardam oziroma vaškim stražam. Poslanci bodo o novelah dveh zakonov, s katerima bi država nepooblaščenim osebam prepovedala imitiranje policistov ter nošenje maskirnih oblačil in imitacij orožja, glasovali danes.

Pripadniki vard praviloma nosijo maskirna oblačila. Foto: Danijel Cek
Pripadniki vard praviloma nosijo maskirna oblačila. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Predlog novele zakona o nadzoru državne meje določa, da je prepovedano vsakršno ravnanje posameznika ali skupine, ki se izvaja na način, ki je enak ali podoben policijskim nalogam pri izvajanju nadzora državne meje ali ki ovira policijo pri izvajanju nadzora meje.

Globe do 2000 evrov

Predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru pa prepoveduje nošenje, razkazovanje ali uporabo imitacij orožja na način, ki vzbuja videz, da gre za izvajanje naloge uradnih ali vojaških oseb. Izjema je uporaba takšnega orožja kot rekvizita na prireditvah. Predlog zakona nepooblaščenim osebam prepoveduje tudi nošenje maskirnih oblačil, uniform ali oblačil, ki so podobna uniformam uradnih oseb. Tudi pri oblačilih bi veljala izjema za prireditve. Predvidene globe za tiste, ki bi se vseeno oblačili v maskirna oblačila, nosili imitacije orožja in s tem ustvarjali vtis, da opravljajo naloge policije ali vojske, se gibljejo od 500 do 2000 evrov.

43 poslanskih glasov naj bi imela vlada zagotovljenih za zakon proti vardam

“Naš skupni cilj mora biti onemogočanje delovanja paravojaških in podobnih skupin, pa četudi te le opazujejo in obveščajo policijo. Dejstvo je, da s svojo uniformirano obliko in delovanjem, skušajo ustvariti vtis, da opravljajo naloge varovanja državne meje, kar pa je izključno v pristojnosti državnih organov,” je včeraj pred poslanci dejal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Spremembe dveh zakonov podpirajo poslanske skupine koalicije, ki imajo skupaj 43 glasov. Edino država je pristojna za opravljanje varnostnih in obrambnih nalog. Paravojaških skupin na svojem ozemlju ne sme tolerirati, so včeraj poudarjali koalicijski poslanci.

Opozicija proti spremembam

V opoziciji v novelah, o katerih so poslanci včeraj razpravljal prvič, danes pa bodo odločali, ali sta primerni za nadaljnjo obravnavo, ne vidijo pravega odziva na pojav vard. Prvak SNS Zmago Jelinčič je nestrinjanje s tem, da bi država sankcionirala tiste, ki želijo migrantom onemogočiti nezakonito prehajanje državen meje, povedal, oblečen v vojaško maskirno uniformo.

Da gre za blamažo, so prepričani tudi v SDS. “Namesto da bi vlada preganjala ilegalne migrante, preganja tiste, ki se skušajo samoorganizirati z namenom, da se zaščitijo,” je menil Branko Grims. Mnenje, da je treba preprečevati nezakonite migracije, s tem namenom izboljšati pogoje za delo policistov, obenem pa zaostriti azilno zakonodajo z SDS deli tudi NSi.

Spremembam zakonov nasprotujejo tudi v Levici. Menijo, da bi državni organi lahko že zdaj ukrepali proti vardam in vaškim stražam, saj je njihovo delovanje že opredeljeno kot kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku. V noveli zakona o varovanju državne meje vidijo tudi nevarnost, da bi država širila represijo še na druge državljane, ne le na pripadnike vard. Bojijo se, da bi se policija tudi pri obravnavi, denimo, protestnikov sklicevala na dikcijo, da je prepovedano vsako ravnanje, ki ovira delo policije pri nadzoru meje.


Najbolj brano