Za upor lažem in propagandi

Ob spomeniku 47 padlim partijskim tečajnikom na Brcih so včeraj, 76 let po najbolj tragičnem vojnem dogodku v Cerknem, počastili spomin nanje. S slovesnosti je glasno zvenelo opozorilo, da se gre upreti vsem, ki sedaj z lažmi in propagando vse glasneje zanikajo pomen NOB.

Na slovesnosti v spomin 47 padlim partijskim tečajnikom leta 1944 
so se zavzeli za upor lažem in propagandi proti NOB. Foto: Saša Dragoš
Na slovesnosti v spomin 47 padlim partijskim tečajnikom leta 1944 so se zavzeli za upor lažem in propagandi proti NOB. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Poboj 47 mladih tečajnikov partijske šole, ki je zaradi nepremišljenega proti odgovora in izvensodnega poboja 13 domačinov in dveh duhovnikov za dolga desetletja razdelil Cerkljane, ostaja najbolj tragičen dogodek na Cerkljanskem. Zgodovinarji so marsikaj razjasnili in spravni dogodki v zadnjih letih so obetavni. Vse to, kot so včeraj menili zbrani ob spomeniku padlim tečajnikom, ne zmanjšuje potrebe po boju za resnico, tudi o pomenu NOB za današnjo suverenost Slovencev.

Za svobodo se je treba še boriti

“Za svobodo se je treba še vedno boriti,” je zbrane ob vse krhkejšem miru v svetu (in doma) nagovoril župan Cerknega Gašper Uršič. Vojne dogodke s poudarkom na pomen OF, ki je ob Komunistični partiji združevala še 15, premalokrat omenjanih skupin v želji za svobodo in vse do oblikovanja prve vlade v ljudski republiki Sloveniji v Ajdovščini, je orisal zgodovinar dr. Martin Premk.

“Eno je zgodovina, drugo je realnost. V njej so laži in propaganda del vsakdanjega življenja. Pokojni profesor dr. Metod Mikuž, prej duhovnik in borec za svobodo in suverenost, nas je na fakulteti najprej spodbudil, naj ločimo zgodovinska dejstva od propagande,” je k premisleku povabil Premk. Kot “ogabno in nevzdržno” je označil nedavno razveljavitev sodbe proti Leonu Rupniku, spomnil na dan holokavsta in razraščajočo govorico rasizma, fašizma in nacizma. Zato, da bi se jim znali upreti in si ne pustili vzeti resnice.

Tečajniki so spodbudili akcijo za gradnjo šole

Pevec Aleks Pavlin, učenci šole iz Nove Gorice, ki je ohranila ime po v Cerknem padli tečajnici, komaj 19-letni Milojki Štrukelj, in osnovne šole Cerkno, ki si je po osamosvojitvi Slovenije dala izbrisati ime NOB, so slovesnost obogatili s partizansko pesmijo in poezijo. Mladi povezovalec je ponovno ponosno povedal, da so prav preživeli tečajniki spodbudili vseslovensko zbiralno akcijo za izgradnjo nove, leta 1970 odprte osnovne šole v Cerknem, zaradi česar so jo poimenovali po NOB. Ravnatelj šole Mitja Dežela pa je dodal, da to ime, izbrisu navkljub, še vedno šteje.


Najbolj brano