Res na kožo zavarovancem?

Bodimo iskreni, cirkus, ki ga politiki v zadnjih nekaj mesecih izvajajo glede ukinitve oziroma preoblikovanja prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, je - bolj ali manj - predstava za politike. Dejstvo je, da bomo morali zavarovanci plačevati, v tako imenovani vmesni fazi evro ali dva gor ali dol, potem pa (nihče ne ve, kdaj in koliko) ... bomo videli.

S predlogom preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja, v katerega bodo v prihodnjem tednu zagrizli poslanci, ni zadovoljen dejansko nihče in je rezultat hitenja na področju zdravstvenega polja, ki ni najbolj akutno. Odpira številna vprašanja, na katera v tem trenutku nihče ne ponuja pravih odgovorov. Prispevek, ki naj bi ga plačevali po novem, naj bo to 29 ali 32 evrov, je za nekaj evrov nižji od sedanjega. Stekal se bo (oziroma naj bi se) na račun zavoda za zdravstveno zavarovanje, verjetno ne ločeno od obveznega prispevka, z omenjenega računa pa gre velik delež za plače.

Zavarovalnice bodo, če izgubijo posel z dopolnilnim zavarovanjem, tudi v zdravstvu našle nove poslovne priložnosti.

Zavod je izvajalcem storitve omejeval že doslej in jih bo v prihodnje verjetno še bolj, če se bo nakazovalo, da bi lahko zabredel v težave oziroma ocenil, da ne bo dovolj presežka. In to bo prej ali slej privedlo do višanja prispevka. Ta bo lahko v zelo kratkem času prehitel sedanjo višino prostovoljnega zavarovanja, ki ga plačujemo zavarovalnicam. In tu konkurence ne bo, ker gre za državni zavod.

Ob “hitrosti”, s katero se tudi ta vlada loteva resnih problemov v zdravstvu, skoraj ni pričakovati, da bo uspela v doglednem času iznajti čarobno formulo, po kateri bodo tisti, ki zaslužijo več, tudi plačevali več. In seveda obratno. Zanimivo bo tudi videti, kakšen bo prehod dopolnilnega zavarovanja z zavarovalnic na zavod. Bo za to poskrbela država? Ali bo moral vsak posameznik poskrbeti za ukinitev pogodb in - po možnosti - še za plačilo kakšne kazni?

Zavarovalnice bodo, če izgubijo posel z dopolnilnim zavarovanjem, tudi v zdravstvu znale poiskati nove poslovne priložnosti. Bodo pač ponujale takšne in drugačne nadstandardne pakete, s katerimi bodo tisti, ki imajo denar, lahko prehitevali čakalne vrste in si privoščili več, kot bo zdravstveni sistem omogočal običajnim zavarovancem. Nova ureditev bo prinesla samo prerazporeditev denarja, ne pa nove kakovosti v zdravstvu.


Preberite še


Najbolj brano