Znova bo zadišalo po krodigah

Ta teden, do 21. ure v soboto zvečer, lahko izdelovalci krodegin oddajo vzorce za letošnje ocenjevanje. Najboljše bodo predstavili na že petem Dnevu za krodegine, ki bo prihodnji ponedeljek v gostilni Ukmar v Dutovljah.

Dutovlje postaja središče krodeginov.
Dutovlje postaja središče krodeginov. 

DUTOVLJE > Ocenjevanje klobas kožaric, ki se je pred petimi leti pričelo kot spontano druženje med prijatelji, se je v naslednjih letih prelevilo v pomemben dogodek, ki širi znanje in zavest o tej posebni vrsti klobas. “Še vedno ostaja na prvem mestu druženje, a gotovo se je zavest o krodeginu kot kulinarični posebnosti razširila po vsej Primorski. Dogodku se pridružuje vedno več pridelovalcev krodegin ne le s Krasa, temveč tudi iz Istre, Goriških brd, Vipavske doline in zamejstva,” je povedal Dejan Stevanovski, ki je skupaj z Nado Slijepčević iz dutovske gostilne Ukmar gonilna sila dogodka.

Desetčlanska komisija s predsednikom Izidorjem Škerljem bo ocenjevala vzorce v dveh kategorijah. V prvi se bodo pomerili amaterji, v drugi pa profesionalci, tisti, ki imajo registrirano mesno-pridelovalno dejavnost. Vzorce, za prijavo je treba oddati tri pare klobas, sprejemajo v gostilni Ukmar do sobote zvečer.


Najbolj brano