Poraženi Karl Erjavec čez noč odšel iz javnega življenja

“Ostajam član stranke Desus in ko me bodo pokopali, bom še vedno član stranke Desus.” Tako čustveno se je Karl Erjavec poslovil od 15-letnega vodenja stranke, ki mu v soboto ni namenila novega predsedniškega mandata. Delegati so s 143 glasovi za novo predsednico Desusa izvolili Aleksandro Pivec, Erjavcu pa so namenili 80 glasov. Erjavec je napovedal, da bo odstopil kot minister za obrambo. Umika se tudi iz javnega življenja.

Karl Erjavec je napovedal odhod iz politike in javnega življenja.  Foto: STA
Karl Erjavec je napovedal odhod iz politike in javnega življenja.  Foto: STA

LJUBLJANA > Poraženi Karl Erjavec je sobotni kongres svoje stranke zapustil še pred koncem, takoj po poslovilnem nagovoru, voščilu Aleksandri Pivec in napovedi, da bo odstopil kot minister, ostal pa bo član stranke Desus.

Aleksandra Pivec

Karl Erjavec, nekdanji predsednik stranke Desus

“S premierjem se bom pogovoril o datumu odstopa z mesta ministra, ne želim, da bi odstop povzročil nevšečnosti vladi.”

Erjavec: “To je demokracija”

Novinarji smo ga na poti do izhoda spremljali vidno pretresenega in rosnih oči. “Kaj čem biti razočaran?” je dejal. “To je demokracija. Tega zaupanja, ki sem ga pričakoval, nisem dobil ... Pač življenje teče dalje. Bilo pa je 15 let napornega dela, veliko izzivov, veliko je bilo treba pretrpeti, ampak delal sem po svoji vesti in po svojih najboljših močeh, da bi čim bolje uresničil cilje, ki jih ima stranka Desus.” Če je prišel čas za novo generacijo, ji želi vse dobro, je dodal, na vprašanje, ali bo ustanovil novo stranko, pa je odgovoril, da bo član stranke Desus ostal vse do svojega groba.

Danes zjutraj je v javnost posredoval še pisno izjavo, v kateri je potrdil svoj dokončni umik. “Vse, kar sem delal kot predsednik stranke in kot minister, sem delal v dobri veri in v prepričanju, da delam prav,” je ponovil in sklenil, da je to njegova zadnja politična izjava za medije, ker se ne umika samo iz politike, ampak tudi iz javnega življenja.

Aleksandra Pivec, predsednica stranke Desus

“Pozabimo na stare zamere, morda kako čustveno izrečeno besedo.”

Pivčeva ganjena zaradi visoke podpore

Medtem ko je Erjavec hitel po hodniku, kjer so že čakali kozarci za šampanjec, se je začenjalo praznovanje nove predsednice, njenega kroga sodelavcev in podpornikov. Že v zahvalnem nagovoru je Aleksandra Pivec povedala, da je ganjena ob tako visoki podpori. V vseh svojih nastopih je članom stranke sporočala, da želi Desus povezati, ne pa razbiti, kot ji je v predvolilni kampanji očital Erjavec. “Pozabimo na stare zamere, morda kako čustveno izrečeno besedo,” je dejala tudi v govoru po izvolitvi.

Pred tem se je namreč skozi ves kongresni dan navzven kazala velika napetost in razdeljenost v stranki. Pričakovati je bilo tesen izid, morda prevlado Pivčeve za kak glas, bolj verjetno pa vnovično zmago Erjavca. Podporniki Aleksandre Pivec so poskušali s predlogom, da bi nad volitvami bdel notar, v izogib poneverbam in dvomom o verodostojnosti volitev, a je kongres to možnost že zjutraj zavrnil. Med kongresom, ki je trajal dvanajst ur, je bilo slišati tudi glasno negodovanje, žvižge in medklice, uperjene proti enemu ali drugemu kandidatu.

143 glasov je dobila Aleksandra Pivec

80 glasov so delegati namenili Karlu Erjavcu

Na bojazni, da bi se stranka po menjavi vodstva razdelila in bi jo podporniki Erjavca zapustili, je Pivčeva zvečer odgovorila: “29-letna tradicija obstoja te stranke je eno zagotovilo, da ljudje do te stranke vendarle nekaj čutijo, so zvesti in da ne bodo odstopali zgolj zaradi tega, ker se je zamenjalo vodstvo.” Erjavčeve napovedi odstopa s funkcije ministra ni pričakovala, niti je ni imela namena zahtevati.

O vsem se bodo še pogovorili, je napovedala. “Najprej bi rada govorila z dosedanjim predsednikom. Prav je, da se pogovoriva, nenazadnje ostajava člana iste stranke in če misli odstopiti, bomo takrat govorili s predsednikom vlade o tem, ali ostanemo na tem ministrstvu ali morebiti prevzamemo kakšno drugo.” Pivčeva je namreč v svojem programu izpostavila zavzemanje, da bi stranka Desus v vladah prevzemala resorje, na katerih bi lahko uresničevala svoj program.

Enotnost poslancev?

Njena izvolitev odpira tudi vprašanje, kam se bodo obrnili Desusovi poslanci, saj so nekateri pred kongresom odkrito izrekli podporo Erjavcu. “Pomembno mi je, da poslanska skupina ostane enotna in kot takšna naprej tudi deluje,” poudarja Pivčeva.

Primorski poslanec Branko Simonovič se pred kongresom ni izrekel za nobenega od kandidatov. “Vedno sem govoril in se razburjal, da se nisem izrekel za podporo Erjavcu,” nam je po razglasitvi rezultatov dodatno pojasnil Simonovič. “Upam, da smo vsi odrasli in če je program tisto, kar nas združuje, verjamem, da bomo našli toliko modrosti in moči, da se bomo znali dogovoriti, kako naprej.”

Med prvimi, ki sta hitela objemat novo predsednico, sta bila nekdanji poslanec, minister in podpredsednik Desusa Tomaž Gantar in nova podpredsednica stranke Anita Manfreda, ki prihaja iz strankinega občinskega odbora Šempeter-Vrtojba. Gantar je že dalj časa odkriti nasprotnik Erjavca, zaradi česar je Erjavec na kongresu tudi poimensko obračunaval z njim. Gantar tega, da bo Erjavec napovedal odstop, ni pričakoval. “Mislim, da je bila v zadnjem času to ena boljših potez, glede na to, da bi se mu verjetno to zgodilo,” je pokomentiral Erjavčevo odločitev.

Anita Manfreda je med tremi novimi podpredsedniki dobila največ glasov, 118. H kandidaturi jo je povabila Pivčeva. “Zaupala sem ji že od začetka, verjela sem vanjo, ker je prava, pokončna in delovna oseba. Je prava sprememba ob pravem času za stranko Desus,” verjame podpredsednica.

Za predsednika stranke je kandidiral tudi Borut Stražišar, ki je dobil osem glasov delegatov.


Najbolj brano