Galileo ni imel enostavne poti

Drevi ob 18. uri bo trojica igralcev na malem odru novogoriškega gledališča prvič uprizorila predstavo Galileo, ki je namenjena mladim od 13. leta naprej in odraslim. Lovi ravnotežje med znanostjo in umetnostjo, dramo in lutkarstvom, gledališčem in konferenco. Režiral jo je Zoran Petrović.

Igralci in soustvarjalci (z leve): Medea Novak, Tilen Kožamelj (k. g.) in Maja Poljanec Novak Foto: Peter Uhan
Igralci in soustvarjalci (z leve): Medea Novak, Tilen Kožamelj (k. g.) in Maja Poljanec Novak Foto: Peter Uhan

NOVA GORICA > Galileo, prva premiera SNG Nova Gorica v letu 2020, bo postregla z nizom informacij iz preteklosti, ki pa jih je igralski trio prilagodil današnjim razmeram. Tako bodo mladi odrasli in njihovi starši lahko spoznali znanstvenika iz 16. in 17. stoletja, njegovo delo, izkušnje in prepričanja, ki jih je igralski trojček preslikal v sodobni svet.

Avtorska predstava, ki ni biografija

“S tako vsebino želimo z vsaj eno predstavo na leto vzdražiti radovednost mladostnikov. Izbrali smo snovalno gledališče, ker je snovano na projektu,” je pred drevišnjo premiero povedal Marko Bratuš, umetniški vodja SNG Nova Gorica.

Galileo Galilei (1564-1642) je bil astronom, fizik, inženir, filozof, matematik, znan tudi kot oče opazovalne astronomije. Zaradi svojih izumov in dosežkov je še danes ena najbolj prepoznavnih in zanimivih osebnosti v človeški zgodovini.

Galilejeva osebnost, življenjska dejstva, znanstvena odkritja in zgodovinsko obdobje, v katerem je živel, so bila izhodišča za raziskovanje in razvoj avtorske predstave. “Ustvarjalna ekipa je prepletala navdih, motivacijo, radovednost in usodo zgodovinskega Galileja, z iskanjem resnice, sreče in osebne svobode posameznika v današnji družbi,” je pojasnil režiser Zoran Petrović, ki je študiral režijo na oddelku za alternativno in lutkarsko gledališče DAMU v Pragi. V Novi Gorici je režiral prvič.

Zoran Petrović

Proces priprave predstave ni bil običajen, saj so besedilo sestavljali igralci ob spoznavanju znanstvenika in njegovega življenja. “Izbrali smo avtorsko gledališče, saj je vsak od igralcev izhajal iz sebe, ter performativno gledališče, saj uporabljajo lutke, maske ... Zato je predstava estetsko precej raznolika,” je še izdal. “Ni biografija, so zgodbe igralcev, ki se navezujejo na Galileja in obratno. Galileo je bil le tema kot odskočna deska in vsak je v njem našel svojo pot,” je sklenil.

“Zanimivec” in dvomljivec

Razlogov za to, da je Galileo osrednja tematika šeste letošnje predstave SNG Nova Gorica, je veliko. “Ker je bil Galileo zanimiva osebnost in mojster nepopustljivosti v na videz izgubljenem boju,” je pojasnila igralka Medea Novak. “Mladim ne smemo resnic zavijati v celofan, saj življenje ni celofan, zato sem želela na odru prikazati, da je bil Galileo osebnost, ki ni imela enostavne poti,” je dodala.

Maja Poljanec Nemec se je ukvarjala predvsem s tem, kaj je bilo okrog znanstvenika. Osredotočila se je na njegovo družino. “V projektu 'divje' narave sem dobila občutek skupnosti, v katerem nisem bila le igralka, ampak ustvarjalka. Vsi smo naša raziskovanja povezali v zanimivo celoto, preživeli smo tudi tri dni v Toskani, kjer smo se podali po njegovi poti,” ni skrivala navdušenja nad nastajanjem te igre snovalnega gledališča.

“Ustvaril sem lik modernega Galilea. Preveva ga dvom, saj je moral v svojem času veliko dvomiti v resnico. Zato današnji Galileo dvomi v številne splošno znane resnice,” pa je še povedal Tilen Kožamelj.


Najbolj brano