Hrvati bi se odkrižali plaže pod Metropolom

Piranska občina in Okolje Piran sta Hotelom Cavtat, lastnikom hotela Metropol, predlagali način, kako predčasno prekiniti pogodbo, po kateri naj bi hotel že od leta 1994 zgledno skrbel za svoj del lucijske plaže. Lastnikom predlagajo vsaj popravilo nevarnih pomolov. Odziva še niso prejeli.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

PORTOROŽ > Hotel Metropol, ki ga je v hotelskem svežnju leta 2014 kupila hrvaška družba Hoteli Cavtat, njen večinski lastnik pa je skupina Liburnia Riviera Hoteli, se je pripravljen predčasno odpovedati upravljanju plaže pod tem portoroškim hotelom. Čiščenje plaže in najem reševalcev iz vode naj bi jim prinašalo zgolj stroške, njihovi gosti pa niso zainteresirani za najem senčnikov in ležalnikov na plaži, četudi bi takšna ponudba obstajala. Na voljo imajo nenazadnje hotelski bazen, ki za razliko od plaže, odprte z vseh strani, prinaša tudi nekaj zasebnosti, obenem pa je na parceli, ki je hotelska last.

Zanemarjena lucijska plaža, za katero želi skrb prevzeti Okolje Piran.

Popravilo pomolov bi stalo 220.000 evrov

V Okolju Piran želijo prevzeti skrb nad plažo in jo urediti, te dni pa je direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič v družbi piranskega župana Đenia Zadkovića predstavnikom Hotelov Cavtat predal ponudbo, s katero začenjajo pogajanja. “Okolje Piran je še zainteresirano, da bi del zelenice okoli gostinskih lokalov Alaya in Paprika dobilo v brezplačno, na primer desetletno uporabo. Čakamo na odgovor tudi glede te ponudbe,” pravi Gašpar Gašpar Mišič.

Če bi se želeli lastniki odrešiti na papirju zapisane skrbi za plažo in pripadajoče pomole, občina od njih pričakuje, da ji bodo vrnili plažo vsaj v takšnem stanju, kot so jo sprejeli v upravljanje. S pomoli vred, v katere je zaradi nikakršnega vzdrževanja pošteno zagrizel zob časa in ima občina pravico, da zahteva njihovo popravilo.

Pregled, ki ga je opravil sodni cenilec Vitomir Mavrič, je namreč pokazal, da so pomoli nevarni, popravilo pa naj bi stalo približno 220.000 evrov. Na naša poizvedovanja, kako se nameravajo odločiti, nam iz družbe Liburnia Riviera Hoteli, ki so večinski lastnik Hotelov Cavtat, niso odgovorili.

Če se želijo Hoteli Metropol odpovedati pogodbi o upravljanju s plažo, piranska občina pričakuje, da bodo vsaj popravili pomole in jih vrnili v stanje, v kakršnem so bili.

Dolgo zanemarjanje lucijske plaže

Ko je hotel Metropol s piransko občino leta 1994 podpisal večletno pogodbo za upravljanje s plažo, je dobil hotel pravico uporabe tega dela plaže za obdobje 50 let in se zavezal, da bo za plažo skrbel. Resda je bila takrat uporaba plaže še plačljiva, šele z zakonom o vodah je država ustvarila obmorski pas, ki mora biti dostopen vsem.

Medtem so se Hoteli Bernardin, lastniki hotela Metropol, zaradi visoke zadolženosti odločili za prodajo svojih hotelov in šopek štirih ponudili trgu za približno 30 milijonov evrov. Na prodaj so bili hoteli Metropol, Roža, Barbara in Lucija.

Štiri hotele so še prej izločili iz svojega premoženja in jih povezali v novo družbo Hoteli Metropol. Prodajala jih je nepremičninska družba Slovenia Invest, ki je kupca našla v hrvaški družbi Hoteli Cavtat, ki so sicer v večinski lasti opatijske skupine Liburnia Riviera Hoteli. Med načrti hotelov Cavtat je bilo ob nakupu Hotela Metropol resda tudi povečanje nastanitvenih zmogljivosti v Portorožu, kar bi lahko bila dobra odskočna deska k dogovarjanju s piransko občino.


Najbolj brano