Vinogradi kličejo k delu

Za večino so praznični dnevi že mimo. Konec je nakupovalnih evforij in prazničnih bogato obloženih miz, ki nam posledično delajo dodatne neprijetne obline. Ja, pred nami je tudi čas izpolnjevanja novoletnih zaobljub, ki so velikokrat posledica zgoraj omenjenega in se kasneje pogosto sprevržejo v prazne marnje.

V času praznovanja je že tako, da na praznično pogrnjeni mizi ne sme manjkati niti kozarec dobrega vina, ki lepo popestri praznične obede in doda piko na i h gastronomskim užitkom. Seveda je še bolje, če ima vsaka jed tudi svojega spremljevalca v kozarcu. Upam pa, da je bil poleg kozarca za vino na mizi tudi kozarec za vodo, ki je skrbel za to, da nam dehidracija in posledični glavobol ni pokvaril prvega dne novega leta.

Praznovanje novega leta pa je tudi čas, v katerem se popije največ penečih se vin, ki s svojimi mehurčki popestrijo praznične trenutke. Konec decembra smo lahko uživali tudi v čudoviti druščini penin, ki jih je ponudil že 8. festival penin v Portorožu. Čestitke organizatorjem. Upam, da ste tako v praznikih kot tudi v iskrivih mehurčkih uživali.

Če smo se odločili za obnovo vinograda, je skrajni čas, da se odločimo tudi o sortah, katere bomo sadili, in naročimo cepljenke.

Čimprej je treba naročiti cepljenke

Praznikov je konec in čas je, da ponovno zavihamo rokave in se lotimo dela po zastavljenih načrtih. Narava nam zaradi obilice dežja v zadnjih mesecih prejšnjega leta ni pustila narediti prav veliko v vinogradih, zato bomo morali to nadoknaditi v tem letu. Pohiteti bo treba predvsem pri pripravah za obnove vinogradov. Če smo se odločili za obnovo vinograda, je skrajni čas, da se odločimo tudi o sortah, ki jih bomo sadili, in naročimo cepljenke. Tako se bomo izognili problemom z njihovo nabavo, ko pride čas sajenja. V Vinakopru tudi letos sledimo strategiji in obnavljamo zajetnih 17 hektarjev vinogradov. Upamo, da bomo s tem dali tudi dober zgled ostalim vinogradnikom v vinorodnem okolišu in jih spodbudili k večji obnovi vinogradniških površin, ki v zadnjih letih ne dosega želenega obsega.

V kleti vremenske razmere ne vplivajo toliko na delo kot v vinogradih in tu potekajo dela nemoteno. V tem času pripravljamo veliko vin za tipizacijo, kar pomeni, da iz osnovnih vin, ki prihajajo iz izbranih vinogradov in so pridelana na različne načine ter zorijo v različnih posodah, kar jim daje specifične značilnosti, pripravljamo vina, ki bodo dosegla želen karakter, slog in tip vina. Nekatera vina po tipizaciji čaka še daljše zorenje, določena pa v kratkem času že dočakajo stekleničenje. Vsa vina, ki jih pripravljamo na stekleničenje, pa morajo predhodno tudi skozi proces stabilizacije. Tako postanejo stabilna in kasneje v steklenici ne povzročajo motnosti, izločanja vinskega kamna ali kaj podobnega, kar bi vplivalo na spremembo bistrosti, barve, vonja in okusa.

Prihajata Refuscus Mundi in Festival malvazije

Vsekakor pa v kleti ves čas veliko pozornosti posvečamo tudi najpomembnejšima sortama vinorodnega okoliša Slovenske Istre, torej malvaziji in refošku. Refošk je s svojo visoko vsebnostjo antioksidantov še vedno zelo zaželeno vino na mizah ljudi, ki radi uživajo v zdravi prehrani. Dokazano je, da zmerno uživanje vina, pridelanega iz sorte refošk, zmanjšuje tveganje za kardiovaskularne bolezni, demenco ... Seveda pa je poudarek na zmernosti, kar predstavlja kozarec (150 ml) vina ob obroku. Leto 2019 je postreglo z lepimi osnovami za sočna, temna in strukturna vina te sorte, tako da bomo lahko s kozarcem tega vina poskrbeli tako za naše telo kot tudi za užitke, ki jih ta žlahtna kapljica nudi našim čutilom. Malvazija, vino, ki je vedno veljalo tudi za del mediteranske diete, se seveda tem užitkom pridružuje. Ti dve sorti pa bosta v začetku leta doživeli tudi dva pomembna dogodka, in sicer refošk bomo lahko v vsej njegovi veličini in raznolikosti spremljali 8. februarja v Izoli na dogodku Refuscus Mundi, v razkošnosti malvazije pa bomo lahko uživali 1. in 2. marca na že 22. Festivalu malvazije, ki bo v Portorožu. Glede na popularnost in zastopanost teh dveh sort upam, da se v čim večjem številu na teh dogodkih tudi srečamo. S kozarcem sonca vam kličem: “Na zdravje!”

Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper


Najbolj brano