Za pravilne odgovore teoretičnega dela izpita plačali tudi do 4000 evrov

Preiskava korupcije pri opravljanju vozniških izpitov je ljubljanske policiste pripeljala tudi do goljufivih voznikov, ki so imeli doma večje zaloge trave, heroina in kokaina, našli pa so tudi strelivo. V Planini so enemu od osumljenih zasegli več kot enajst kilogramov konoplje. Korupcije sta osumljena javna uslužbenca, eden je zaposlen na agenciji za varnost prometa.

Irfan Beganović Foto: STA
Irfan Beganović Foto: STA

LJUBLJANA > Na Agenciji za varnost prometa so v začetku lanskega leta postali pozorni na sumljivo dogajanje pri opravljanju vozniških izpitov. Ljubljanski policisti pa so kmalu posumili, da so nekateri kandidati teoretični del izpita opravili s plačilom podkupnine. Plačevali naj bi od 200 do 4000 evrov za posamezni izpit, je včeraj povedal Irfan Beganović, pomočnik komandirja na policijski postaji Ljubljana Center.

V torek so kriminalisti in policisti na kar 81 lokacijah po Sloveniji, tudi na Primorskem (v Istri) in na Notranjskem, opravili hišne in osebne preiskave. Glavnima osumljenima, starima 28 in 36 let, oba sta javna uslužbenca, so odvzeli prostost in ju pridržali. Po hišnih preiskavah pa so ju izpustili.

Kar polovica jih pade na vozniškem izpitu

Teoretični del vozniškega izpita so kandidati uspešno opravili le v 48 odstotkih, kažejo podatki agencije za varnost prometa (AVP). Analize iz preteklih let prav tako kažejo, da težave povzročajo teme, kot so omejitve hitrosti, prevoz tovora in vožnja v zimskih razmerah. Vendar kandidati izpita pogosto ne opravijo tudi zaradi skromnega besednega zaklada. Med besedami, ki so nerazumljene, navajajo preudarno, napere, mavec, oglasni pano, aquaplaning, defenzivna vožnja, viadukt, nadvoz, podvoz, homologacija, zožitev, posteljica in makadamska površina. Med vožnjo pa kandidatom največ izzivov predstavlja opazovanje okolice, spremljanje prometa, predvidevanje prometnih situacij in upoštevanje pravil o prednosti. V letu 2019 so izvedli skupaj 53.450 teoretičnih delov izpitov vseh kategorij. Uspešno je bilo opravljenih 27.800 izpitov oziroma 48 odstotkov. Nekoliko večja je uspešnost na izpitni vožnji. Lani so opravili 45.600 voženj. Uspešnih je bilo 26.500 oziroma 56 odstotkov.

Omogočil dostop do izpitnih pol

28-letnik je od junija 2018 do februarja lani pridobil kandidate, ki so nameravali opravili teoretični del izpita, skupaj jih je bilo 76. 36-letni uslužbenec agencije za varnost prometa pa je kot administrator kandidatom omogočil, da so v prostorih agencije teoretični del izpita opravili na nedovoljen način.

Prek službenega dostopa in s svojim uporabniškim imenom je omogočil vzpostavitev povezave v omrežje, 28-letnik pa se je nato s svoje elektronske naprave prijavil v omrežje in dostopal do izpitnih pol kandidatov, ki so v prostorih agencije opravljali teoretični izpit, je način delovanja pojasnil Beganović. V teste je 28-letnik namesto kandidatov vnesel pravilne odgovore. Kandidati so mu izročali podkupnino, del denarja je nato izročil uslužbencu agencije. Kot nagrado, ker je omogočil nezakonito opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita.

Izredno malo prijav korupcije

Na ljubljanski policijski upravi v zadnjem času ugotavljajo, da so korupcijska tveganja na področju zlorabe javnih pooblastil z namenom zasebnega okoriščanja vse pogostejša. Storilci s svojimi dejanji povzročajo veliko in konkretno nevarnost za premoženje in varnost drugih ljudi zaradi sorazmerno nizkih koristi. Prijav korupcije je izredno malo, saj se dejanja dogajajo v zaprtih krogih, ki imajo obojestranske koristi. Spomnimo, pred kratkim so ljubljanski policisti odkrili korupcijo pri tehničnih pregledih.

Osumljeni so 154 kaznivih dejanj

“Trenutno je 78 oseb osumljenih skupno 154 kaznivih dejanj dajanja in jemanja podkupnine,” je pojasnil Beganović. In kaj bo z vozniškimi dovoljenji, ki so jih vozniki dobili na nepošten način? Tožilstvu bodo predlagali, da v kazenskem postopku za vsa sporna vozniška dovoljenja predlagajo razveljavitev. Predkazenski postopek je usmerjalo ljubljansko tožilstvo, policisti nadaljujejo s preiskavo.

Na agenciji za varnost prometa so potrdili, da so konec januarja lani ugotovili sum zlorabe pri opravljanju teoretičnega dela vozniškega izpita na sedežu agencije in še istega dne zadevo prijavili policiji. O dogajanju so obvestili ministrstvo za infrastrukturo, ki je skrbnik aplikacije, pa tudi ministrstvo za javno upravo, ki je lastnik strežnika, ter vzdrževalca aplikacije, podjetje SRC. Na agenciji podrobnosti ne razkrivajo, dodajajo, da med preiskavo ves čas ravnajo po navodilih policije in jim zagotavljajo vse, kar potrebujejo za izvedbo postopka.

Odkrili konopljo, heroin, kokain, denar in naboje

Med hišnimi preiskavami zaradi korupcije so policisti odkrili še več drugih kaznivih dejanj. Zaradi trave je v priporu končal tudi 27-letnik iz Planine. Postojnski policisti so v sodelovanju z ljubljanskimi kolegi pri njem opravili hišno preiskavo in našli deset večjih kartonastih škatel, v katerih je bila posušena konoplja. Kriminalistični tehnik s koprske policijske uprave je rastlinje preliminarno testiral in stehtal. Potrdil je, da gre za nekaj več kot enajst kilogramov konoplje. Med preiskavo so našli tudi več opreme, potrebne za hidroponično gojenje konoplje in nekaj več kot 11.000 evrov. Oprema je bila po naših podatkih še nova in zapakirana. Policisti so 27-letnega osumljenca pridržali in v sredo s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje h koprskemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Med hišnimi preiskavami, povezanimi s korupcijo, so pri 41-letniku odkrili prostor za gojenje, v katerem je raslo 23 sadik, zasegli so mu še 30 gramov posušenega rastlinja in opremo za gojenje. Pridržali so tudi 31-letnika, pri katerem so zasegli pol kilograma heroina in približno sto gramov kokaina. Tudi zanj je preiskovalni sodnik odredil pripor. Še dvema osumljenima so zasegli 30 kilogramov konoplje in pripomočke za gojenje. Med še eno hišno preiskavo pa so odkrili 182 kosov streliva in del orožja. Osumljene, pri katerih so našli prepovedano drogo, so ali pa še bodo ovadili tožilstvu, za osumljenega, pri katerem so našli strelivo, pa bodo ukrepali, ko bodo znani rezultati analize.

Proti osumljenemu, ki je njihov zaposlen, je agencija uvedla delovnopravne postopke. Nima več možnosti opravljati dosedanjih nalog, onemogočili so mu vse dostope. Osumljeni je delal na področju informatike, trenutno pa je na bolniškem dopustu. Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice, je včeraj za medije poudarila, da imajo na agenciji ničelno toleranco do korupcije in možnosti zlorab pri opravljanju vozniškega izpita ter vseh ostalih nepravilnosti, ki so povezane s področjem varnosti v prometu. Poudarila je, da je nedopustno, da so se takšna dejanja v preteklosti dopuščala in dogajala. Zato bodo še naprej aktivno, sistematično in intenzivno izvajali kontinuiran nadzor nad vsemi ključnimi področji prometne varnosti, pa so v agenciji zapisali v odzivu na razkrito dogajanje.


Komentar novinarja

Silva Križman

“Bližnjica” do katastrofe

Če vzamemo najnižji znesek, 200 evrov, ki ga je podjetni osumljenec prejel od 76 očitno trdoglavih kandidatov za vozniški izpit, pridemo do zneska 15.200 evrov. Glede na to, da so posamezni zneski segali do 4000 evrov, je številka mnogo višja. Da pa je bil v tovrstne posle vpleten uslužbenec javne agencije za varnost prometa, je še en zgovoren dokaz, kakšen pomen nekateri, ki bi morali že po službeni dolžnosti skrbeti za prometno varnost in spoštovanje zakonodaje, namenjajo temu. Na prvo in pogosto ...

Preberi več

Najbolj brano