Najbolj si želi igrati z Berlinskimi filharmoniki

Moira Petra Cauzzo je izredno nadarjena glasbenica, violini predana od svojega tretjega leta. Rodila se je leta 2003 v Švici, kjer tudi živi, po mamini strani pa je primorskih korenin in rada obišče istrske kraje. Julija predlani je navdušila občinstvo 40. Piranskih glasbenih večerov v duu z mehiškim pianistom Ricardom Alijem Alvarezom.

Moira Petra Cauzzo ima rada Čajkovskega,  Beethovna, Mozarta 
...
Moira Petra Cauzzo ima rada Čajkovskega, Beethovna, Mozarta ... 

Še preden je znala govoriti, je Moira Petra Cauzzo rada pela (brez besedila) z odličnim posluhom. Zgled pri tem ji je bila gotovo mati, pianistka Nataša Kalaba Cauzzo, ki je hčerki veliko prepevala, že kmalu pa jo seznanila s klavirskimi tipkami.

Pri treh letih je Moira začela igrati violino pri profesorici Anni Modesti Cavadini, pri kateri še danes obiskuje lekcije na Konservatoriju italijanske Švice v Luganu. Leta 2017 je bila sprejeta na “pre-college” Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost v Mannheimu v razred Marca Rizzija. Glasbeni študij in z njim povezane številne obveznosti združuje še s splošnim izobraževanjem na gimnaziji.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Nocoj lahko v istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma ob 20. uri na Radiu Koper prisluhnete posnetkom igranja izvrstne mlade violinistke Moire Petre Cauzzo na jubilejnih Piranskih glasbenih večerih.

S suverenimi nastopi navdušuje koncertno občinstvo in tekmovalne žirije. Že kot šestletna deklica je prejela prvo nagrado v svoji kategoriji na klavirskem tekmovanju Robert Schumann v Luganu. Istega leta je osvojila tudi prvo nagrado in obenem vse točke kot violinistka na mednarodnem tekmovanju v Maccagnu v Italiji. Pri sedmih letih je bila absolutna zmagovalka mednarodnega tekmovanja Andrea Postacchini v Fermu, prve nagrade je nanizala še v letih 2012 in 2016 na švicarskem tekmovanju za mlade glasbenike in leta 2013 na tekmovanju v Barlassini, imenovanem Mednarodni mladi talenti z orkestrom.

Poleg izjemnih tekmovalnih uspehov se lahko pohvali tudi z recitali, komornimi koncerti in tudi solističnimi nastopi z orkestri - s prvim je nastopila že pri devetih letih. Izpostaviti velja predvsem izvedbo Mendelssohnovega Koncerta za violino in orkester, op. 64 s Filharmoničnim orkestrom iz Baden-Badna leta 2017. Lani je sodelovala pri izvedbi otroške opere Brundibar Hansa Krása s Konservatorijem italijanske Švice, jeseni pa izvedla Bachov Koncert za dve violini in orkester z AMA Ensemble, v katerem se je izpopolnjevala dve leti. “To je poseben ansambel, ki deluje brez dirigenta in v katerem igramo na pamet, brez not. Srečanja so enkrat mesečno, ob koncu leta pa je večdnevni kampus, zatem pa številni koncerti,” je povedala o zanimivi izkušnji. Najbolj uživa v vlogi solistke. Njen najljubši skladatelj je Čajkovski, zelo všeč ji je tudi glasba Beethovna, Mozarta in orkestralna dela Brittna.

Recital v Piranu je bil zanjo dotlej najlepši koncert: “Ta kraj mi je izredno všeč, tokrat pa sem imela prvič priložnost obiskati tudi Tartinijevo rojstno hišo, kar je bilo zame res lepo doživetje,” je po koncertu povedala tedaj 15-letna Moira Cauzzo in dodala, da je bilo prav posebno igrati v krasnem križnem hodniku minoritskega samostana ob izkušanju vetriča, ki ga med nastopi sicer seveda ni vajena. S tehnično dovršenostjo, muzikalno zrelostjo in povezanostjo z odličnim pianistom je ponudila izredno glasbeno doživetje tudi občinstvu. Želimo ji, da bi se ji uresničila še največja želja - igrati s slovitimi Berlinskimi filharmoniki.  


Najbolj brano