Občina kupila deset stanovanj za 170.000 evrov

Občina Pivka je na včerajšnji javni dražbi kupila deset nekdanjih Javorjevih stanovanj in eno garažo. Zanje bo odštela 170.000 evrov (brez davka), kar je 45.000 evrov več od izklicne cene, nakup pa ji je uspel šele v 46. koraku. Z nakupom želi reševati stanovanjsko problematiko, saj je sedem stanovanj že zasedenih z neprofitnimi najemniki.

Nekdanja Javorjeva stanovanja so v stanovanjskih blokih na 
Vilharjevi ulici 13 in 19, Postojnski cesti 7 ter Kolodvorski cesti 18, 
22 a (na fotografiji) in 26.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Nekdanja Javorjeva stanovanja so v stanovanjskih blokih na Vilharjevi ulici 13 in 19, Postojnski cesti 7 ter Kolodvorski cesti 18, 22 a (na fotografiji) in 26.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

LJUBLJANA, PIVKA > “Po pravici povedano sem se bal, da nam ne bo uspelo. Pričakovali smo višanje cene, nismo pa vedeli, za koliko, zato smo se morali odločiti zadnjo sekundo. Šli smo do meje, kolikor smo bili pripravljeni v resnici plačati,” nam je po dražbi povedal pivški župan Robert Smrdelj, zadovoljen, da jim je uspelo. Dražbe se je skupno udeležilo devet dražiteljev, ceno pa sta nazadnje višala občina in podjetje za trgovanje z nepremičninami Mapros iz Horjula.

Več neprofitnih stanovanj

“Vztrajali smo predvsem zato, ker so stanovanja večinoma že zasedena. Iz čisto socialnega, človeškega zornega kota je daleč najbolj smiselno, da ta stanovanja prevzame občina,” je prepričan župan. V nasprotnem primeru bi lahko prišlo tudi do poskusov novih lastnikov, da z zvišanjem najemnin najemnike, ki imajo pogodbe sicer za nedoločen čas, kljub temu pripravijo do izselitve, kar pa bi povzročilo težave občini, saj bi se najprej obrnili nanjo. Število občinskih neprofitnih stanovanj pa je že zdaj omejeno, trenutno jih ima pivška občina 42, na čakalni listi zanje pa je okrog 20 prosilcev.

170.000

evrov bo občina plačala za deset stanovanj in eno garažo

Župan napoveduje, da bodo glede na potrebe kupljena stanovanja obnovili in znotraj fonda občinskih stanovanj opravili določene smiselne prerazporeditve, kakšno od stanovanj pa prodali in na ta način (delno) pokrili stroške nakupa. Občina je v proračunu za nakup stanovanj sicer predvidela 122.000 evrov, razliko bo po županovih besedah zagotovila s prerazporeditvami.

Enak status kot občinski najemniki

Občina bo z nakupom vstopila v obstoječa najemna razmerja z vsemi pravicami in dolžnostmi. Župan pravi, da bodo z najemniki sklenili nove pogodbe, neprofitno najemnino bodo določili glede na veljavna pravila. Tisti, ki so upravičeni do subvencije, jo bodo lahko uveljavili.

Bo stečaj končan do poletja?

V stečajnem postopku Javorja Pivka je bila doslej unovčena že večina premoženja. V kratkem bo razpisana javna dražba še za zadnji sklop nepremičnin - po izklicni ceni 530.000 evrov bo naprodaj poslovni kompleks Javor Trgovine na Celovški cesti v Ljubljani. Tam je največji ločitveni upnik družba Metalka Commerce, ki je s svojo terjatvijo že kupila tudi večji del Javorjeva kompleksa v Pivki. Ponovno bosta na drugi dražbi po izklicni ceni 100.000 evrov naprodaj tudi blagovna znamka Javor in 76,9-odstotni poslovni delež v nekdanji Javorjevi hčerinski družbi Javor Trgovina, saj na prvi dražbi ponujena kupnina ni bila plačana. Ves izkupiček bo šel ločitvenim upnikom, razdelitve delavcem pa zelo verjetno ne bo. Priznane prijavljene terjatve upnikov Javorja sicer znašajo 37 milijonov evrov, medtem ko bo izkupiček od prodaje stečajne mase najbrž dosegel le tretjino tega zneska.

Kot izhaja iz najemnih pogodb, so najemniki doslej za sedem stanovanj Javorju v stečaju skupno plačevali le 565 evrov mesečno. Nekdanji Javor je stanovanja svojim takratnim zaposlenim v ugoden neprofitni najem za nedoločen čas sicer oddal že pred leti, pravico bivanja v njih pa imajo vse v pogodbi navedene osebe, torej tudi otroci najemojemalcev. Interesa za uveljavljanje predkupne pravice pa ni izrazil nihče od najemnikov.

Ker so posamezna stanovanja “obremenjena” z neprofitno najemnino in s stavbno pravico, v razmeroma slabem stanju in ker je občina izrazila interes za njihov nakup v celoti, se je stečajni upravitelj Javorja Pivka Leon Benigar Tošič odločil za prodajo v paketu, sicer bi del lahko ostal neprodan. Iz istih razlogov je bila nizka tudi izklicna cena, ki je za deset stanovanj skupno znašala 125.000 evrov, kolikor je njihova likvidacijska vrednost, posameznih pa od od 5500 do 21.000 evrov.


Najbolj brano