Audi je letel po zraku več deset metrov

Sredi aprila lani je tragična prometna nesreča v Starem selu pri Kobaridu zarezala v brezskrbno sobotno popoldne. Trk v lipo je bil usoden za tri sovaščane, preiskava zoper povzročitelja, ki je edini preživel nesrečo, še poteka. Na kobariški občini pa skupaj s policisti iščejo sistematično in dolgoročno rešitev za varnost v drevoredu.







 



Šele podrobnejši pogled je razkril, da se je četverica proti 
Kobaridu peljala v črnem audiju A6. Foto: PGD Kobarid
Šele podrobnejši pogled je razkril, da se je četverica proti Kobaridu peljala v črnem audiju A6. Foto: PGD Kobarid

KOBARID > Zmaličena in skoraj nerazpoznavna avtomobilska pločevina je sredi aprila lani pri Starem selu nemo pričala o tragediji, ki je zaznamovala minulo leto. Na generalni policijski upravi so potrdili, da je bila aprilska nesreča v Starem selu lani najhujša nesreča na slovenskih cestah.

Kobariški in tolminski prostovoljni gasilci so iz zmaličene pločevine najprej rešili 52-letnega voznika in ga predali reševalcem.

Marko Matajurc, kobariški župan

“Skupaj želimo najti bolj sistematično in dolgoročno rešitev, s katero bi poskrbeli, da na tem odseku ne bi več poročali o tako tragičnih nesrečah.”

Nesreča še pod drobnogledom preiskovalcev

Zaradi prehitre vožnje so se štirje moški iz bližnje vasi zaleteli v drevo, avto je dvignilo v zrak, nato pa ga je več deset metrov prevračalo po cesti. Trije sopotniki so umrli, 52-letni voznik Vidko F. pa se je huje poškodoval.

Osem mesecev po nesreči usoda povzročitelja aprilske prometne nesreče še ni znana. Dežurna preiskovalna sodnica je po nesreči za voznika odredila strokovni pregled, pokazal je, da je voznik vozil pod vplivom alkohola. Na novogoriški policijski upravi so potrdili, da so prometni policisti maja lani 52-letnega povzročitelja nezgode kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Na novogoriškem tožilstvu so nam pojasnili, da so zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki je imela za posledico smrt več oseb, konec novembra vložili na novogoriško okrožno sodišče zahtevo za sodno preiskavo. Po kazenskem zakoniku je za to kaznivo dejanje zagrožena zaporna kazen do osmih let in prepoved vožnje motornega vozila.

Naravni in kulturni pogoji ne dovoljujejo ograje

Trije domačini, ki so umrli v nesreči, niso bili edini, ki so na tem odseku doživeli tako usodo. V zadnjih 19 letih je tam ugasnilo že šest življenj. Zato so na kobariški občini takoj po lanski tragediji znova apelirali na državne institucije, naj ustrezno zaščitijo drevored. Policisti, občina in krajevna skupnost si namreč že več let prizadevajo za zaščitno jekleno ograjo v lipovem drevoredu, na direkciji za infrastrukturo pa so spomladi pojasnili, da kulturno- in naravovarstveni pogoji, ki so jih nanizali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, tehnično ne omogočajo postavitve zaščitne ograje.

Kako silovit je bil trk v lipo v drevoredu pri Starem selu, razkriva poškodba njenega debla.

Na kobariški občini vztrajajo pri svoji nameri. “Da bi postal drevored pri Kobaridu bolj varen za voznike, se bomo v začetku tega leta znova sestali s policisti in predstavniki sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu,” je povedal kobariški župan Marko Matajurc. Pozdravil je poletno akcijo generalne policijske uprave, ki je tudi na tem odseku postavila policijske silhuete, ki so umirjale promet. “Skupaj želimo najti bolj sistematično in dolgoročno rešitev, s katero bi poskrbeli, da na tem odseku ne bi več poročali o tako tragičnih nesrečah,” je dodal. Nadejajo si, da bi z ukrepi začeli že to pomlad.

Trk v lipo je bil usoden

Prostovoljni gasilci iz Kobarida in Tolmina, ki so 13. aprila prvi prišli na kraj tragične nesreče, so naleteli na pretresljiv prizor. V jarku ob glavni cesti med Robičem in Kobaridom jih je pričakala nerazpoznavna temna avtomobilska pločevina. Šele podrobnejši pogled je razkril, da je bil to audi A6 črne barve, iz katerega so s tehničnim posegom najprej rešili 52-letnega voznika, nato pa še tri moške, ki so na kraju nesreče podlegli poškodbam. Stari so bili 37, 51 in 54 let, vsi iz vasi Stanovišče v Breginjskem kotu.

Skupina štirih prijateljev naj bi si po čistilni akciji v okolici vasi zaželela na pico v Kobarid. Približno 50 metrov od restavracije Hiša Franko pri Starem selu pa se je njihova pot nepričakovano končala.

Kot so ugotovili policisti, je 52-letni voznik audija A6 z veliko hitrostjo vozil iz Robiča proti Kobaridu. Avto je v drevoredu zaneslo, z desnim bokom je trčil v lipo, nato ga je dvignilo v zrak, po dobrih 23 metrih pa je padel nazaj na vozišče, drsel po cesti slabih 19 metrov in se nato po 36 metrih prevračanja ustavil v jarku levo od ceste, prevrnjen na streho.


Najbolj brano