Čiščenje narave in duha

Skupina tolminskih prijateljev vabi na prvo čistilno akcijo v tem letu, ki bo jutri ob Soči proti Mostu na Soči in Volčam.

Ob Soči bo jutri prva čistilna akcija v tem letu. Foto: Neva Blazetič
Ob Soči bo jutri prva čistilna akcija v tem letu. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Organizatorji Dan Isteny, Jernej Cvek in Mladen Jovanović so tradicionalno druženje, ki je veliko več kot le čiščenje narave, poimenovali Smaragdna.

“Zbrali se bomo med 9. in 10. uro v Coworking bazi v starem delu Tolmina in nato krenili na delo. Lani nas je bilo okoli 50, letos upamo na še večji odziv. Teren smo predhodno pregledali in ugotovili, da je odpadkov v naravi vse manj. Okoli sotočja Soče in Tolminke jih skoraj ni, kar pomeni, da organizatorji festivalov dokaj skrbno počistijo za množico obiskovalcev,” je z vse večjo osveščenostjo domačinov in turistov skupaj s kolegi zadovoljen Jovanović.

Kot poudarja, je čistilna akcija več kot le pobiranje odpadkov: “Ko čistimo naravo, delamo na sebi, čistimo tudi svojega duha. Je priložnost za ozaveščanje, da z vsakim odpadkom, ki ga odvržemo v naravo, zapackamo tudi svojo dušo.” Ekološko osveščenost dokazujejo tudi z uporabo razgradljivih krožnikov in pribora, v katerem bodo postregli malico.

Občina in krajevna skupnost Tolmin jim stojita ob strani. V prihodnjih mesecih se bo, kot vsako leto, zvrstila še množica čistilnih akciji z različnimi organizatorji.


Najbolj brano