Cigarete in tobak le v enotni embalaži

S 1. januarjem so cigarete in tobak za zvijanje v Sloveniji na voljo le še v enotni embalaži. Embalaža mora imeti, poleg slikovnih in besedilnih zdravstvenih opozoril, tudi predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke.

Z enotno embalažo naj bi, poleg kajenja, zmanjšali tudi možnost 
zavajanja.  Foto: MZ
Z enotno embalažo naj bi, poleg kajenja, zmanjšali tudi možnost zavajanja.  Foto: MZ

LJUBLJANA > Videz zavojčkov različnih tržnih znamk cigaret je poenoten, v standardiziranih barvah, na njih ne sme biti logotipov, barv, podob, promocijskih sporočil ali kakršnihkoli drugih oznak značilnosti izdelka.

Z uvedbo enotne embalaže, kot navajajo na ministrstvu za zdravje, sporočajo, da gre za izdelke, ki niso nekaj vsakdanjega in sprejemljivega. Pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja s pomočjo embalaže pa želijo še posebej zaščititi otroke in mlade.

Številne raziskave kažejo, da enotna embalaža zmanjša privlačnost tobačnih izdelkov, predvsem med otroci in mladostniki, prepreči oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže. Zmanjšajo se možnosti za zavajanje potrošnikov z uporabo različnih oznak, barv in materialov na embalaži tobačnih izdelkov in s tem napačno zaznavanje, da so določeni izdelki manj škodljivi. Poveča se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril na embalaži in s tem zmanjša obseg začetkov kajenja, spodbudi opuščanje kajenja in prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci.


Najbolj brano