Ob meji brez meje

Planinsko društvo Brda organizira vsako leto okrog 23. decembra, ko smo se Slovenci leta 1990 na plebiscitu odločili za samostojno državo, pohod ob nekdanji meji z Italijo. Letošnji, že 13. pohod, ki so ga poimenovali Ob meji brez meje, bo to nedeljo.

Vasica Slapnik je prazna že več desetletij. Izbrali so jo za prizorišče 
resničnostnega šova,  v katerem naj bi  jo obnovili in ji vrnili 
prvotno arhitekturo. Foto: Leo Caharija
Vasica Slapnik je prazna že več desetletij. Izbrali so jo za prizorišče resničnostnega šova, v katerem naj bi jo obnovili in ji vrnili prvotno arhitekturo. Foto: Leo Caharija

Začetek nedeljskega krožnega pohoda bo ob 8.30 izpred bivše karavle na Vrhovlju pri Kožbani (ob cesti Neblo-Golo Brdo). Kot pravijo organizatorji, bodo odcepi označeni s tablo “pohod”. Dolžina pohoda znaša 12,5 kilometra, trajanje pohoda (s postanki vred) pa od štiri do pet ur. “Trasa pohoda je vsako leto drugačna. Del poti običajno speljemo tudi po italijanski strani, letos pa smo se odločili, da obiščemo tudi zapuščeno vasico Slapnik, v kateri naj bi se odvijal resničnostni šov in je zato postala prava turistična atrakcija, tako da ostajamo zgolj na slovenski strani Brd,” pojasnjuje Iva Šibav iz Planinskega društva (PD) Brda.

Z Vrhovlja pri Kožbani se bodo pohodniki podali najprej proti Hlevniku, se pred Bajetovim vrhom spustili do kapelice na cesti za kotline, pot nadaljevali mimo kmetije Čarga do vasi Nozno, kjer je predviden krajši postanek, in nadaljevali pot do zapuščene vasice Slapnik. “Vasica je prazna že več desetletij. Izbrali so jo za prizorišče resničnostnega šova, v katerem naj bi jo obnovili in ji vrnili prvotno arhitekturo,” pojasni Iva Šibav. Sledi ogled še ene naravne znamenitosti - Krčnika. Krčnik je soteska potoka Kožbanjšček z izredno slikovitimi koriti in naravnim mostom. Od tam se bodo pohodniki povzpeli do izhodišča - “kamunskega hrama”, kakor pravijo bivši karavli, kjer bodo pohod zaključili v prijetni družbi s toplim obrokom in kozarčkom briškega. Štartnina znaša osem evrov. Zaradi lažje organizacije so zaželene predhodne prijave (do jutri) na elektronski naslov: pdbrda@pzs.si.


Najbolj brano