Občina Izola v leto 2020 s 26,7 milijona evrov težkim proračunom

Proračun Občine Izola za leto 2020, ki ga bodo občinski svetniki potrjevali v četrtek, predvideva 26,7 milijona evrov odhodkov, od tega bo kar 10,3 milijona evrov namenjenih za investicije, je na današnjem srečanju z mediji po enem letu mandata navedel župan Danilo Markočič. Pri tem ne načrtujejo niti kratkoročnega niti dolgoročnega zadolževanja.

Danilo Markočič svoje prvo leto županovanja ocenjuje kot uspešno, saj opaža, da so ljudje bolj zadovoljni in da se v občino 
vračata optimizem in veselje. Foto: Denis Sabadin
Danilo Markočič svoje prvo leto županovanja ocenjuje kot uspešno, saj opaža, da so ljudje bolj zadovoljni in da se v občino vračata optimizem in veselje. Foto: Denis Sabadin

IZOLA > Kot je poudaril župan Danilo Markočič, bo občina po dolgem času spet dobila proračun pred začetkom novega finančnega obdobja, pri tem pa gre po njegovih besedah za razvojno naravnan proračun.

Med naložbami, ki jih proračun predvideva, je izpostavil nadaljevanje projekta komunalnega opremljanja območja Šareda in opremljanja cone mestne industrije vzhod, naložbe v ribiško infrastrukturo in protipoplavno zaščito v obliki zadrževalnikov vode.

Južna cesta bo pomembna za razvoj industrijske cone

Poleg tega bodo namenu predali 16 novih neprofitnih stanovanj, obeta se tudi ureditev in osvetlitev kolesarske poti od obalne ceste pa vse do tako imenovanega pit stopa v Jagodju. Med drugim bodo začeli z izgradnjo Južne ceste, ki bo zelo pomembna za nadaljnji razvoj cone mestne industrije za tovarno Droga, ter s postopkom za izgradnjo kulturnega centra.

“Ne bomo se zadolževali”

Pri tem je župan poudaril, da ne načrtujejo ne kratkoročnega ne dolgoročnega zadolževanja. "Mi se naslednje leto ne bomo zadolževali," pač pa bodo po Markočičevih besedah predvidene investicije pokrili bodisi prek razpolaganja z občinskim premoženjem bodisi prek črpanja evropskih sredstev.

Markočič je spomnil, da se je ob nastopu mandata soočil z izvršljivo sodbo za plačilo več kot 1,8 milijona evrov podjetju R Mercuri, a kljub temu delovanje lokalne skupnosti niti v enem trenutku ni bilo ogroženo. Na splošno je župan minulo leto ocenil kot uspešno, pri čemer opaža, da so ljudje bolj zadovoljni in da se v občino vračata optimizem in veselje, kar je sam pogrešal v štirih letih pred tem.

Denar za obnovo in gradnjo stanovanj

Med konkretnimi uspehi je župan navedel več izvedenih investicij na podeželju in zaprtje občinske deponije. S preudarnim upravljanjem z občinskim premoženjem in prodajo določenih nepremičnin, ki več let niso bile v uporabi, pa so dobili dodatne vire, ki jih usmerjajo v obnovo in izgradnjo stanovanj. V zaključni fazi je tudi postopek sprejemanja občinskega prostorskega načrta.


Najbolj brano