Novi selektor je Ljubomir Vranješ

Naslednik razvpitega Veselina Vujovića na klopi moške rokometne rezprezentance je postal Šved Ljubomir Vranješ, ki ga že v začetku januarja čaka evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija v skupinskem delu na Švedskem zaigrala proti Poljski, Švici in domačinom.

Ljubomir Vranješ je novi selektor slovenske rokometne reprezentance. Foto: Profimedia
Ljubomir Vranješ je novi selektor slovenske rokometne reprezentance. Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Čeprav v torek dopoldne nad luksuznim hotelom InterContinental v središču Ljubljane ni bilo videti belega dima, je vodstvo Rokometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Franjem Bobincem ob 11. uri lahko potrdilo: “Imamo novega selektorja”. Ko je RZS konec novembra prekinila pogodbo z Veselinom Vujovićem, je bilo vsem jasno, da bo potrebno zelo hitro ukrepati, saj je evropsko prvenstvo tik pred vrati. A si je Bobinac skupaj z najožjimi sodelavci iz vrha rokometne družine vendarle vzel več kot dva tedna časa za pogovore s številnimi zvenečimi kandidati.

Po Tonetu Tislju, Miru Požunu,Slavku Iveziču, Leopoldu Jerasu, Matjažu Tomincu, Niku Markoviču, drugič Tonetu Tislju, Kasimu Kamenici,

Kdo je Ljubomir Vranješ?

Komaj 166 centimetrov visokega Šveda so si ljubitelji rokometa najbolj zapomnili po vragolijah v vlogi srednjega zunanjega igralca v dresu švedske reprezentance, s katero je med drugim osvojil olimpijsko srebro v Sydneyju leta 2000, zlato na svetovnem prvenstvu v Egiptu leta 1999 ter tri zaporedne naslove evropskih prvakov med leti 1998 in 2002. V klubski karieri je Vranješ igral za švcdski Redbergslids, španski Granollers ter bundesligaša Nordhorn in Flensburg, s katerim je leta 2014 kot trener osvojil ligo prvakov. Leta 2013 je nekaj tednov vodil reprezentanco Srbije, v biografiji najdemo tudi enoletno epizodo z madžarskim Vezspremom, ki ga je tako kot tamkajšnjo izbrano vrsto vodil v sezoni 2017/18. Trenutno sedi na klopi švedskega Kristianstada.

Zvonimirju Serdarušiću, Borisu Deniču in Veselinu Vujoviču bo selektorsko palico v naslednjem obdobju vihtel Šved srbskih korenin Ljubomir Vranješ, ki se je zaradi klubskih obveznosti pri švedskem Kristianstadu zbranim novinarjem predstavil kar prek spletne povezave.

“Veselim se novega izziva. Pred nami je težka naloga, ki jo lahko s skupnimi močmi dobro opravimo. Fantje so že pokazali, da lahko osvajajo medalje. Priprave bodo izredno pomembne. Vsi skupaj ne bomo imeli veliko časa. Poznam praktično vse igralce, tako da lahko začetek evropskega prvenstva pričakamo dobro pripravljeni. Z igralci, ki so na voljo, lahko posežemo visoko,” je po sklenjenem dogovoru do leta 2024 prek videoklica povedal 46-letni Šved. Slovensko vrsto bo na prvenstvu stare celine vodil v rojstnem Göteborgu, česar se neizmerno veseli.

“V zadnjih osmih letih je imela Slovenija le dva selektorja, kar pomeni, da smo razmišljali na dolgi rok. Izbora novega selektorja smo se lotili zelo analitično. Naleteli smo na velik odziv številnih vrhunskih trenerjev. Iskali smo strokovnjaka, ki je izkušen na mednarodni ravni in je že osvajal medalje ter ima karizmo voditelja,” je izbor pokomentiral predsednik RZS Franjo Bobinac. Potrdil je, da na mestu pomočnika selektorja ostaja Uroš Zorman, obenem pa je razkril, da cena za Vranješev podpis ni bila previsoka.

Vranješ bo moral kmalu oklestiti širši izbor 28 vnaprej izbranih imen, med katerimi v selektorjevi domovini zagotovo ne bo Staša Skubeta, ki si je za začetek novega koledarskega leta vnaprej začrtal druge aktivnosti. Uvodni del priprav se bo pričel 26. decembra v tradicionalni bazi v Zrečah. Pred odhodom na sever Evrope se bo Slovenija v začetku januarja na pripravljalnih tekmah pomerila s Severno Makedonijo v Slovenj Gradcu in Črno goro v Trbovljah.


Najbolj brano