FOTO: S Primorskimi novicami v Zagrebu

Cilj letošnjega predprazničnega izleta Primorskih novic je bil adventni Zagreb. Številni udeleženci, ki se jim je v nagradnem žrebanju nasmehnila sreča, so nam priznali, da so hrvaško prestolnico spoznali v drugačni luči ali jo sploh obiskali prvič in da po videzu prav nič ne zaostaja za ostalimi srednjeevropskimi prestolnicami. Še zlasti ne v adventu.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

ZAGREB > Zagreb se zadnja leta uvršča med najboljše božične destinacije oziroma kraje z najlepšimi predbožičnimi sejmi v Evropi. Pod imenom Advent v Zagrebu združuje ne le praznično okrasitev, raznolike stojnice in pravljične dežele na številnih ulicah, trgih in v parkih, temveč tudi bogat glasbeni in kulturni program, ki prispeva k prazničnemu vzdušju.

Še posebej ponosni pa so na Ledeni park, največje drsališče v tem delu Evrope. Na stojnicah je presenetljivo malo kiča in veliko izbranih izdelkov in pridelkov lokalnih obrtnikov in pridelovalcev, tudi kulinarična ponudba je lokalno obarvana. Rdeča nit letošnje okrasitve sta Hrestač in hrvaška dediščina.

Na stojnicah je presenetljivo malo kiča in veliko izbranih izdelkov in pridelkov lokalnih obrtnikov in pridelovalcev.

Toda praznična preobleka mesta ni bila edini motiv za izlet, temveč tudi spoznavanje njegove zgodovine in kulturne dediščine. Zagreb s predmestjI danes šteje milijon prebivalcev, kar je navdihnilo tudi turistični slogan “Zagreb, mesto milijonov src” - poleg človeških tudi tistih sladkih, lectarjih, tradicionalnih ročno okrašeni medenih kolačkih v obliki srca.

Učna ura iz fizike v tehničnem muzeju

“Vredno je bilo zamuditi šolo,” je svoje vtise strnila najmlajša udeleženka izleta, petošolka Maša Bartolič iz Prad, ki je na izlet odšla z babico Bianco. Boljšo učno uro iz fizike, kot je je bila deležna v Tehničnem muzeju Nikola Tesla, bi si težko zamislili. Poseben oddelek muzeja je namreč posvečen izumom Nikole Tesle, ki si ga, čeprav je bil srbske narodnosti, lastijo tudi Hrvati, saj je bil rojen na območju današnje Hrvaške.

Obisk Tehničnega muzeja Nikole Tesle

Tehnični muzej, ki se ponaša še z vrsto drugih eksponatov s področja tehnologije, tudi s podmornico, je bil prva postaja izleta. A v družbi izkušene vodnice Zdenke Kompara je bil zanimiv ne le cilj, temveč že pot, ki je ob razlagi zanimivosti mimobežečih krajev tudi hitreje minila.

Izletniki so se nato mimo nekaterih najznamenitejših stavb v mestu odpeljali do pokopališča Mirogoj. Čeprav pokopališča ponavadi niso prva postaja turističnih ogledov, Mirogoj sodi med tista, ki so resnično vredna ogleda, saj je samo po sebi muzej na prostem.

Pokopališče Mirogoj

Mirogoj, ki so ga po načrtih arhitekta Hermanna Bolléja odprli leta 1876, velja za eno največjih zagrebških znamenitosti. Obiskovalci lahko v njem občudujejo arkade, paviljone, monumentalne nagrobnike, zaradi zelenja pa daje vtis sprehajanja po parku. Danes je zadnji dom številnih slavnih hrvaških osebnosti, od politikov, na primer prvega predsednika neodvisne Hrvaške Franja Tuđmana, do športnikov, denimo prezgodaj preminulega košarkarja Dražena Petrovića.

Po zgodovinskem sprehodu še kuhanček in lučke

Pod vodstvom lokalnega vodnika Bruna je sledil sprehod po zgodovinskem središču mesta, od Spodnjega do Gornjega gradu ali Gradca, kamor so se izletniki povzpeli z najkrajšo vzpenjačo na svetu iz leta 1888. Ob trdnjavi Lotršćak so občudovali panoramo mesta. Sprehod jih je popeljal mimo trga svetega Marka z istoimensko cerkvijo, ki z raznobarvno strešno kritino z grbom mesta Zagreba na desni ter grbom Hrvaške, Dalmacije in Slavonije na levi velja za nekakšen simbol Zagreba, skozi edina ohranjena srednjeveška Kamenita vrata, mimo tržnice Dolac, katedrale, ki predstavlja največji spomenik neogotske arhitekture v tem predelu Evrope, nazaj do glavnega mestnega trga bana Jelačića, ki je bil dobro izhodišče za samostojno pohajkovanje med stojnicami in uživanje v čarih zagrebškega adventa.

Prijetno pohajkovanje med adventnimi stojnicami

“Vsekakor nama bo ta izlet polepšal predbožični čas. Središče mesta je res lepo urejeno,” sta bila zadovoljna Neva in Pavel Žitko iz Hruševja pri Postojni. “Nisem si predstavljala, da je Zagreb tako čudovit. Nazadnje sem bila tukaj pred mnogimi leti z osnovno šolo,” je povedala Mira Hvala iz Rožne Doline, presenečena tudi nad dobro organizacijo in postrežbo, od krofov do sendvičev.

Njena sokrajanka Dea Susič pa ni mogla skriti navdušenja, saj se ji je sreča nasmehnila že drugič v zelo kratkem času - prejšnji mesec je bila izžrebana tudi za ogled predstave Realisti v SNG Nova Gorica ob 72. rojstnem dnevu Primorskih novic.

“Pogovarjali sva se, da bi šli skupaj na kakšen prednovoletni izlet. Padla je odločitev za Zagreb, ker vsi pravijo, kako je lep. Nato pa sem slučajno videla objavo za nagradni izlet v Primorskih novicah. In, eko, danes sva tukaj z vami, zelo navdušeni,” pa sta poudarili prijateljici Irena Magajna iz Famelj in Miranda Štok iz Škofelj.

Dijakinja programa turizem srednje šole Izola Alex Avber iz Hrvatinov pa bo izlet izkoristila tudi za pripravo seminarske naloge. Posebej navdušena je bila nad vodenjem. “Vodič je super, sproščen, duhovit, zna veliko stvari. Vidi se, da to počne že veliko časa in s srcem. Vsi smo ga z zanimanjem poslušali. Zdaj pa čakamo, da se prižgejo lučke in gremo na kuhano vino in čajček.”


Najbolj brano