Peroša vozi, čeprav ima 36 kazenskih točk

Postopek proti Patriku Peroši dobre tri mesece po tem, ko je pijan vozil po avtocesti v napačno smer od Razdrtega do Kozine, še ni končan. Postojnsko sodišče mu je izreklo 36 kazenskih točk in 2800 evrov kazni, koprsko sodišče pa bo sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja izdalo v kratkem. Peroša že dva meseca vozi in bo najverjetneje še naprej, če bo predlagal odlog kazni.

Konec avgusta je nekdanji koprski župan na razcepu Nanos zgrešil smer, nato pa po napačnem voznem pasu pijan vozil približno 
20 kilometrov. Foto: Vir: Dars
Konec avgusta je nekdanji koprski župan na razcepu Nanos zgrešil smer, nato pa po napačnem voznem pasu pijan vozil približno 20 kilometrov. Foto: Vir: Dars

KOPER > Dober mesec po njegovem nespametnem podvigu so na postojnskem okrajnem sodišču prve dni oktobra nekdanjemu koprskemu podžupanu Patriku Peroši za vožnjo v pijanem stanju in v nasprotni smeri po avtocesti prisodili 2800 evrov kazni, 330 evrov sodne takse in 36 kazenskih točk. Obenem pa ga je sodišče razveselilo, saj so mu vrnili vozniško dovoljenje.

“Ob upoštevanju osebnosti obdolženega, njegovega prejšnjega življenja in obnašanja po storjenih prekrških je sodišče ocenilo, da začasen odvzem vozniškega dovoljenja ni neizogibno potreben za varnost cestnega prometa,” je odločilo postojnsko sodišče. Svojo odločitev je oprlo tudi na zdravniško spričevalo, s katerim je Peroša dokazal, da je “čist” in torej telesno in duševno zmožen voziti avto.

3130

evrov in

36

kazenskih točk je Patrika Perošo (brez stroškov odvetnika) doslej stala neumnost na avtocesti konec avgusta

Odvetniki za plačilo rešijo večino dovoljenj

Kar je storil Peroša, stori skoraj vsak hujši kršitelj, ki ga za volanom ustavijo pijanega ali drogiranega. Še pred prvo obravnavo na sodišču gredo na pregled k zdravniku, ki jim izda potrdilo, da so “čisti”, nato pa s tem potrdilom sodniku ali sodnici dokazujejo, da spet sodijo za volan. Tako je storil tudi Peroša in dobil vozniško dovoljenje nazaj.

Do končne odločitve o usodi njegovega vozniškega dovoljenja pa je bilo prve dni oktobra še daleč. Najprej je morala sodba iz Postojne postati pravnomočna in ko je 5. novembra to postala, je na ministrstvu za pravosodje stekel postopek za vpis njegovih 36 točk v evidenco.

Šele po vpisu točk v evidenco lahko krajevno pristojno sodišče (v tem primeru koprsko okrajno) izda sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Ker je za prenehanje veljavnosti dovolj 18 kazenskih točk, je Peroševih 36 več kot dovolj za ta ukrep.

Sodba, vpis točk, pa druga sodba in odlog

Na koprskem okrajnem sodišča so nam pojasnili, da so obvestilo o vpisu točk v evidenco prejeli 12. novembra, sodbo iz Postojne pa šele 3. decembra. Zato tudi še niso izdali sklepa o prenehanju veljavnosti njegovega dovoljenja. Kar bodo po njihovih napovedih storili v kratkem, lahko tudi brez obravnave. Po izrečenem sklepu pa bo Peroša lahko predlagal odložitev izvršitve zanj neugodnega sklepa, čemur bo sodišče najverjetneje sledilo.

In tako hudi kršitelji po nekaj mesecih negotovosti, nekaj tisočakih za kazni in odvetnike, nemoteno vozijo naprej. Sodišča jim v takih primerih za leto dni odložijo izvršitev odvzema vozniškega dovoljenja, v tem času pa morajo opraviti prevzgojno delavnico in ne smejo ponoviti podobnega prekrška. Če vse to storijo, jim po letu dni sodišče prekliče kazen in kršitelji tako rešijo svoje vozniško dovoljenje. Ni jim treba v šolo vožnje, ni jim treba opravljati tečaja varne vožnje in nimajo statusa mladega voznika.

Pijan 20 kilometrov v napačno smer

Bili so zadnji dnevi letošnjega avgusta, ko se je nekdanji koprski podžupan Peroša najprej zabaval na prireditvi v Kopru, nato pa se je odpeljal proti Postojni in se ob pol dveh zjutraj vračal domov proti Kozini. Na razcepu Nanos je zgrešil smer in zapeljal proti Novi Gorici, to hitro ugotovil, se ustavil v prvi niši, obrnil avto in po nasprotni strani zapeljal čez celoten razcep ter nato še dobrih 20 kilometrov do Kozine.

Med svojim nespametnim podvigom je srečal številna vozila, s katerimi so vozniki vozili v pravo smer, in poklicali policiste. Ti so Perošo ustavili šele na Kozini; počakali so ga na uvozu na avtocesto z Darsove baze in ga skozi ograjo za dostop Darsovih vozil spravili z avtoceste. Preizkusili so ga z alkotestom, napihal je 0,92 miligrama (1,91 promila) alkohola. Takoj so mu vzeli vozniško dovoljenje in če ga ne bi domov odpeljala žena, bi končal na policijski postaji.

Peroša je zaradi dogodka odstopil z mesta koprskega podžupana, brez vozniškega dovoljenja pa je bil dober mesec dni.


Najbolj brano