Stari grehi še kar praznijo blagajno FC Koper

Koprski nogometaši so na zasluženem počitku, pogled na lestvico druge SNL je pred spomladanskim odločilnim jurišem na prvo ligo spodbuden, zato pa nekoliko bolj joče klubska blagajna. Kajpak zaradi starih grehov.

Del moštva iz zadnje prvoligaške sezone FC Koper ob proslavljanju 
ene do zmag. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Del moštva iz zadnje prvoligaške sezone FC Koper ob proslavljanju ene do zmag. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > O tem, kako razkošno je trošila denar nekdanja uprava koprskega nogometnega kluba smo že pisali, nazadnje pred dobrim mesecem dni, ko smo tudi objavili nekatere dokumente o nenamenski uporabi sredstev za promocijo mesta, ki jo je FC Koper v času vladavine župana Borisa Popoviča namenjal proračun Mestne občine Koper. Županovi pribočniki, ki so bili v vodstvu kluba, so ga upravljali vse prej kot varčno. Veliko besede pri kadrovanju je sicer imel razvpiti hrvaški menedžer Andy Bara, ki mu je Popovič neizmerno zaupal.

Prav v ta čas segajo korenine zadnjega udarca na blagajno FC Koper, ki v tekoči sezoni, čeprav se na zunaj ne zdi vedno tako, posluje s precej manjšim proračunom, kot ga je imel še pred dobrim letom, ko je s profesionalnim pogonom igral v pretežno amaterski tretji n0gometni ligi.

Fifa je maja kaznovala Ankaran

Maja letos je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) zaradi neporavnanih obveznosti že ukrepala v Sloveniji. Z odvzemom treh točk je kaznovala NK Ankaran, ki že tako ni dobil tekmovalne licence za drugo ligo. Točke so jim vzeli na osnovi pritožbe 31-letnega grškega vratarja Panagiotisa Papadopulosa, ki je za oranžne poleti 2017 branil na vsega treh tekmah (Krško, Olimpija, Celje) in zbral 270 minut igre.

Tako so na klubski naslov prejšnji mesec dobili neprijetno zgodnjo novoletno “čestitko” Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Maja leta 2017 Nogometna zveza Slovenije Kopru ni obnovila prvoligaške licence, ampak ga je vrgla v najnižjo, primorsko nogometno ligo. A v breme kluba so ostali nogometaši s profesionalnimi pogodbami. Z veliko večino so se tako ali drugače sporazumno razšli, z nekaterimi pa nekdanje klubsko vodstvo ni našlo skupnega jezika in jih je preprosto poslalo domov. Pred kratkim smo dobili informacijo, da je imel FC Koper do 6. decembra letos rok za poplačilo približno 60.000 evrov obveznosti (vključno z obrestmi) do treh nekdanjih nogometašev, ki so za FC Koper igrali v zadnji prvoligaški sezoni 2016/17, sicer bi sledila kazen. V vodstvu FC Koper (FCK) so nam to informacijo potrdili, niso pa jo želeli podrobneje komentirati. Povedali so, da so znesek pravočasno poravnali, s čimer so se izognili morebitnim sankcijam oziroma odvzemu najmanj treh točk na prvenstveni lestvici.

Trije nogometaši, ki so prek Fife iztržili svoje plačilo, so Hrvat Antonio Rosandić, Šved Darko Lukanović in Argentinec Leonard Nicolas Teijo. Med kopico tujcev, ki so v zadnjem prvoligaškem obdobju teptali travo Bonifike, še najbolj v spominu ostaja Teijo, ki je za FCK odigral 1214 minut v 15 tekmah, zdaj igra v argentinskem drugoligašu Alvararo. 35-letni napadalec Lukanović je na igrišče stopil le v treh tekmah, po slovesu od Kopra pa je končal kariero. Rosandić za Koper ni odigral niti ene uradne tekme, zdaj je član tretjeligaša NK Belišče.

60.000

evrov je znašal približen skupen dolg do treh nogometašev


Najbolj brano