Priložnost, ki se lahko ponovi

Še pred slabim mesecem dni so bili goriški športni klubi in društva na nogah. Na trnih so bili, ker se je nezadržno približevala odločitev Hitovih nadzornikov o prodaji kompleksa Cimos, v okviru katerega je tudi Športni center Hit. Center, v katerem so v zlatih časih gostovale različne reprezentance, vrhunske ekipe, zdaj pa je edini tovrstni objekt daleč naokrog, ki omogoča pogoje za treninge tisočem športnikom in rekreativcem.

Čeprav se je že od pomladi vedelo, da Hit prodaja kompleks, od poletja pa tudi, da je resen interesent bližnje podjetje Intra Lighting, sta se občini Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba po pritisku javnosti v zadnjem trenutku lotili gasilske akcije. Konec novembra, ko je postalo jasno, čigavo ponudbo so sprejeli Hitovi nadzorniki, so se začeli intenzivni dogovori, usklajevanja in pogajanja, ki so slednjič privedli do rešitve, ki naj bi zadovoljila vse. Intra Lighting bo za dober denar dobila kompleks, v Šempetru pa prav tako za dober denar športni center, ki ga ne sami ne s pomočjo še kakšne sosednje občine ne bi zgradili v nekaj desetletjih. Obenem so iz stiske rešili športnike in rekreativce, ki bi sicer ostali brez ustreznih prostorov, zaradi česar je po najbolj črnem scenariju nekaterim klubom grozilo celo zaprtje.

Pri vsej zgodbi ni nepomembno, da sta se sosednji občini “reševalne akcije”, čeprav v zadnjem trenutku, lotili skupaj.

Pred občino Šempeter-Vrtojba ni lahka naloga, saj bo morala najti način upravljanja, da ji bo uspelo vsaj pokrivati stroške, če že ne z objektom kaj zaslužiti, obenem pa bo njegovo uporabo dvignila še na višjo raven. Verjetno se bo pojavil še kakšen glavobol, a šempetrski župan Milan Turk je pravilno ugotovil, da takšne priložnosti verjetno ne bo več. 5000 kvadratnih metrov velikega športnega objekta s pripadajočimi zemljišči za 1,22 milijona evrov jim zagotovo nihče več ne bo ponujal.

Pri vsej zgodbi obenem ni nepomembno, da sta se sosednji občini “reševalne akcije”, čeprav v zadnjem trenutku, lotili skupaj in relativno hitro našli rešitev, ki bo omogočila nadaljnji razvoj športa in športnega turizma na Goriškem. Seveda si nihče ne želi iti v zgodovino kot “župan, ki je zapravil ŠC Hit”, a verjeti gre, da je bilo osnovno vodilo za akcijo vendarle zavest, da so nekatere stvari širše od ozkih občinskih meja in se jih je treba lotiti skupaj. Če se bo ta princip na Goriškem nadaljeval, bo marsikateri izziv postal precej lažji.


Preberite še


Najbolj brano