Sliki so vrnile njeno moč

Sinoči so v Pilonovi galeriji v Ajdovščini odprli razstavo Sodobno slovensko slikarstvo: tretja generacija, na kateri kustos Andrej Medved predstavlja najmlajši rod našega slikarstva. Izbral je dela, ki so jih ustvarile Suzana Brborović, Ira Niero Marušič, Maruša Šuštar in Nika Zupančič.

Maruša Šuštar: Razobličenje humanega, 2019, olje, platno,  
200x170 cm
Maruša Šuštar: Razobličenje humanega, 2019, olje, platno, 200x170 cm 

AJDOVŠČINA > Kustos Andrej Medved, tudi avtor razprav v spremnem katalogu, je pred tremi leti v Pilonovi galeriji predstavil umetnost Zorana Mušiča, Marija Preglja in Gabrijela Stupice.

Lani je sledilo nadaljevanje - kot vrhovi druge generacije se kustosu kažejo Metka Krašovec, Emerik Bernard, Živko Marušič in Marko Jakše. Sinoči pa je na otvoritvi razstave Sodobno slovensko slikarstvo: tretja generacija Medved pojasnil, da danes najbolj izstopajo Suzana Brborović, Ira Niero Marušič, Maruša Šuštar in Nika Zupančič, pa tudi “številne druge, ki šele oblikujejo svoj slog v odkritja in iznajdbo nove slike”.

Nova razstava tako predstavlja “val slikark, ki vračajo zaupanje v slikarsko sporočilo in umetniško spoznanje”. Najmlajša generacija slovenskega slikarstva že doživlja uspehe tudi v tujini, predvsem v Parizu (Nika Zupančič), v Leipzigu in Düsseldorfu (Suzana Brborović), deloma tudi v bližnji Italiji (Ira Niero Marušič), za Marušo Šuštar pa lahko rečemo, da dela v “prepišnem zatišju ateljeja, vedno nove in nove podobe, ki gledalca presenečajo z notranjim pogledom kompozicijo in vrhunskim likovnim pristopom”, ocenjuje Medved, ki bo za prvo vodstvo po razstavi poskrbel v nedeljo, 22. decembra, ob 17. uri.

Dela štirih umetnic bodo v Ajdovščini na ogled do 19. januarja.  AG


Najbolj brano