Prunk kupuje polovico sežanske komunale

Kraški podjetnik Marko Prunk naj bi od malih in srednje velikih delničarjev odkupoval večinski delež Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana, je zadnje dni zaokrožilo v javnosti. Uprave štirih kraško-brkinskih občin, ki so 38-odstotne lastnice komunale, o tem uradno niso obveščene, tudi Prunk posla še ne želi javno razkrivati.

Kmalu bo uradno znano, ali bo polovični lastnik sežanskega 
komunalnega podjetja kraški podjetnik Marko Prunk. Foto: Marica Uršič Zupan
Kmalu bo uradno znano, ali bo polovični lastnik sežanskega komunalnega podjetja kraški podjetnik Marko Prunk. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > O tem, ali drži, da naj bi od malih in srednje velikih delničarjev odkupil večinski delež v delniški družbi Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana (KSP) in zakaj se je odločil za ta korak, Marko Prunk, kraški podjetnik, ki se že dobri dve desetletji ukvarja s predelavo in prodajo mesa, v petek še ni želel dajati izjav. Dejal je, da bo o tem spregovoril v tem tednu.

Enako o prodaji svojega deleža v KSP ni želel javno govoriti Leopold Poljanšek, lastnik domžalskega podjetja Spira pet, drugi največji delničar sežanskega komunalnega podjetja. Leta 2016 je na dražbi od Kraškega zidarja v stečaju kupil 17,22 odstotka delnic, do letos pa delež povečal na 25,07 odstotka delnic.

Koliko je vredna komunala?

Koliko delnic bi moral kupiti, kdor bi želel imeti večinski delež sežanske komunale? Če bi izhajali iz podatka, da je Kraški zidar leta 2016 prodajal 27.404 delnice, ki so tedaj predstavljale 17,2 odstotka delnic, bi znašal polovični delež nekaj čez 80.000 delnic. A to je bilo verjetno število vseh delnic, tudi tistih brez glasovalnih pravic. Poročilo za letošnjo skupščino KSP kaže nekoliko drugačne številke. V predlogu delitve bilančnega dobička je namreč uprava predlagala razdelitev 78.816 evrov bilančnega dobička tako, da bi na vsako delnico izplačali 0,55 evra, kar pomeni, da je bilo skupno število delnic 143.000. Če od tega odštejemo desetino delnic brez glasovalne pravice, jih ostane nekaj manj kot 130.000. Če znaša cena ene delnice 21 evrov, je vrednost vseh delnic z glasovalnimi pravicami približno 2,6 milijona evrov, polovica torej 1,3 milijona evrov. MUZ

Sežanska, komenska, divaška in hrpeljsko-kozinska občina imajo skupaj 38 odstotkov delnic KSP in so bile doslej s tem največji lastnik komunale. Uradno tudi uprave teh občin o morebitnih lastniških spremembah v KSP ne vedo ničesar.

Direktor zadovoljen, ostali ne komentirajo

Nekoliko bolj zgovoren je bil v petek le direktor sežanske komunale Franko Šabec: “Kot direktor sem zadovoljen, da je tak uspešen podjetnik prepoznal potencial v našem podjetju,” nam je povedal.

Poleg občin in Poljanška je bilo med večjimi solastniki KSP tudi gradbeno podjetje Maksa Godine z dobrimi šestimi odstotki delnic ter samo podjetje KSP s skoraj desetimi odstotki delnic, vendar so slednje brez glasovalne pravice. Manjši delničarji, z dvema ali enim oziroma še manj odstotka delnic, so večinoma zaposleni v podjetju.

Po neuradnih informacijah naj bi Prunk posel sklenil z vsemi, razen z občinami in KSP. S tem naj bi pridobil večinski, torej odločevalni delež.

Po besedah direktorja Šabca je trenutna vrednost delnice KSP 21 evrov, koliko naj bi delničarjem ponudil Prunk, (še) ni znano. V kolikor bi ponudil približno toliko, bi največ pri tem poslu iztržil Poljanšek, ki je pred tremi leti plačal za delnico nekaj manj kot deset evrov oziroma skupaj 264.000 evrov. Ko je pred tremi leti kupoval delnice Kraškega zidarja, je bil na dražbi tudi Godina. V zviševanju je zmagal Poljanšek, ki je izklicno ceno več kot podvojil.

Poljanšek kljub četrtinskemu deležu v KSP ni soodločal, saj v tričlanski nadzorni svet ni uspel imenovati svojega človeka. Poleg enega predstavnika zaposlenih sta ostala dva bolj ali manj zastopala interese občin, odločilni vpliv v njem in v komunali je imela predvsem struja prejšnjega župana sežanske občine Davorina Terčona.

KSP posluje stabilno

Aleksander Grmek, dolgo zaposlen v KSP in s skoraj tremi odstotki največji mali delničar, meni, da je skrajni čas, da KSP prevzame le en večji lastnik, domač in uspešen podjetnik, ki bo znal s stabilnim podjetjem dobro gospodariti. “Predvsem pa je pomembno, da se delnic KSP ne razprodaja po nizki ceni, kot se jih je v preteklosti, in da podjetje ostane enotno, ne pa, da bi posamezne dejavnosti prevzeli posamezni lastniki.” Poleg komunale ima KSP še gradbeništvo in upravljanje stavb.


Najbolj brano