“Špotanje” v kraških vaseh

Kulturno društvo Borjač iz Sežane, ki že dobro desetletje ohranja ljudske pesmi, petje in zgodbe, je svoj 12. letni nastop posvetilo Tomaju in okoliškim vasem. S šaljivimi zgodbami, plesom in petjem so predstavili potovanje po Tomaju in okoliških vaseh.

Za prihodnost folklore na Krasu ni skrbi, saj imajo številčen 
podmladek. Foto: Samanta Coraci
Za prihodnost folklore na Krasu ni skrbi, saj imajo številčen podmladek. Foto: Samanta Coraci

TOMAJ > Nastop v kulturnem domu Tomaj so začeli z zgodbo Okuli riti v garžet, kakor so tudi poimenovali svoj letni koncert. Zgodbo, ki ponazarja potovanje po Tomaju so zaigrali Igor Rojc, Jaka Bevčič in Nika Korošec.

Sledila je otroška folklorna skupina Mularija z Borjača pod vodstvom Mojce Gerželj Štemberger, ki je prikazala stare otroške igre in zbadanje med vasmi ali špotanje, kakor so to imenovali včasih. V goste so poleg otroške folklorne skupine povabili tudi godce Kergelci izpod Ahca. “Z današnjo predstavo želimo gledalcem s šaljivimi anekdotami predstaviti, kakšno je bilo življenje včasih in kaj se je dogajalo v Tomaju in okoliških vaseh,” je povedala predsednica KD Borjač Margit Grošelj Miklavec.

Bolj znani sta, kako so nastala imena vasi Dutovlje, Utovlje, Šepulje in Godnje, ki jo je povedal Timotej Martini, zgodbo o Filipčjem Brdu pa je predstavila Katjuša Martini. Predstavo so z avtentičnimi oblačili iz preteklosti zaokrožili KD Borjač s pevsko-plesnim nastopom ljudskih pesmi, kot sta Deklica podaj roko, V sobotco zvečer in Moja mati kuha kafe.

“Gradivo za naš nastop smo jemali iz knjige Vekuli riti u Garžet avtorice Nade Kerševan, Kraškokriških pravc, ki jih je zbrala in uredila Jasna Majda Peršolja ter iz knjige Bejži zlodej, baba gre, ki sta jih zbrali Danila Kocjan in Jelka Hadalin,” dodaja Margit Grošelj Miklavec. Večer so zaključili s podelitvijo srebrnega Maroltovega priznanja za deset let delovanja v folklorni dejavnosti Mojci Gerželj Štemberger.


Najbolj brano