Človek dialoga čaka še rezultate

Nikomur, ki vstopi v čevlje nekoga, ki je 16 let obvladoval neko organizacijo, ni lahko. Alešu Bržanu je bilo v tem pogledu še nekoliko teže, saj je nasledil razvpitega Borisa Popoviča, ki je Koper, občino in upravo skrojil po lastni meri, hkrati pa je sam novinec na vodstvenih funkcijah v lokalni skupnosti. Zato se bodo Bržanova dejanja hočeš-nočeš še nekaj let merila z dejanji njegovega predhodnika.

Iz javnomnenjske raziskave kaže, da bi se na morebitnih volitvah ponovil izid iz lanskega decembra. Čeprav le vsak peti Koprčan meni, da se zadeve z novim županom, ki je dobil povprečno oceno tri, premikajo na bolje, bi Bržan za nekaj odstotkov premagal svojega predhodnika. Delno tudi zato, ker pred volitvami ni jahal na velikopoteznih obljubah in megalomanskih projektih, temveč je napovedoval predvsem ponovno vzpostavitev razrahljanih družbenih vezi v razdeljeni skupnosti. Zato je tudi zaustavil “nagajalne” projekte svojega predhodnika. Popovič se sicer iz knock downa na volilni večer še vedno ni pobral in išče izhod v destruktivnem blatenju in metanju polen pod noge naslednikom.

V prvem letu mandata se je Bržan izkazal za človeka dialoga, zato se Koper vrača k normalnosti.

V prvem letu mandata se je Bržan izkazal za človeka dialoga, zato se Koper vrača k normalnosti. Ne odpira vrat samo civilni družbi in drugim subjektom, temveč tudi sosednjim občinam, Luki kot najpomembnejšemu gospodarskemu subjektu ter državnim ministrstvom. Napredek pri vzpostavitvi dodatnega vodnega vira je sicer pičel, a korak naprej predstavlja že to, da so po letih mrtvila stekli postopki.

Sicer je aktualni koprski župan ujet med kladivom in nakovalom, saj del njegovih zaveznikov pričakuje še bolj radikalen obračun s Popovičem in njegovimi, drugi del pa zagovarja čim širšo “amnestijo” za nekdanje izvajalce Popovičeve politike. Bržan se, podobno kot v volilni kampanji, nagiba k spravni in vključujoči politiki. Morda je prav skromna kadrovska zasedba največje razočaranje v prvem letu Bržanovega mandata. Odstopni izjavi Roberta Šuca in Patrika Peroše ter predvsem razlogi zanju sta le zunanja pokazatelja kadrovske praznine. Izkazalo se je namreč, da njegova stranka LAB nima nobenega strica iz ozadja, ob ozkem kadrovskem bazenu in nekaterih neposrečenih izbirah pa ji v županovo ekipo ni uspelo privabiti mladih, neobremenjenih strokovnjakov.


Preberite še


Najbolj brano