Odprta vrata za odprte glave

Z včerajšnjim dnevom odprtih vrat, na katerem so se z znanstveniki pogovarjali dijaki četrtih letnikov srednjih šol, se je začel osrednji del praznovanja 25. obletnice Javnega raziskovalnega zavoda ZRS Koper.

Na včerajšnjem dnevu odprtih vrat so se v prostorih ZRS zvrstili 
dijaki četrtih letnikov koprskih srednjih šol.
Na včerajšnjem dnevu odprtih vrat so se v prostorih ZRS zvrstili dijaki četrtih letnikov koprskih srednjih šol.  

KOPER >V nedeljo je minilo natanko 25 let, od kar so ustanovili ZRS Koper, prvi in še vedno edini znanstveno-raziskovalni inštitut izven prestolnice. Ustanovitelji - vlada, takratna Skupnost obalnih občin in Slovenska akademija znanosti in umetnosti - so s tem odprli novo središče znanja, intelektualne moči in kritičnega premisleka. Že od prvega koraka pa je bil ZRS razumljen tudi kot prvi korak k ustanavljanju Univerze na Primorskem (UP).

Združevanja in ločevanja

ZRS je leta 2003 dejansko postal ena od članic UP. Bil je temeljno raziskovalno jedro novonastale univerze in inkubator za številne dodiplomske in podiplomske študijske programe. Raziskovalna ustanova in UP sta se po dolgem konfliktnem in kriznem obdobju leta 2016 razšla. ZRS je tako ponovno samostojno središče raziskovalnih dejavnosti. Na osmih inštitutih ter v centrih in laboratorijih dela 87 ljudi. Ena glavnih prednosti ustanove je, da se v razmeroma majhnem kolektivu srečujejo naravoslovci, družboslovci in humanisti. “Ravno iz naših vsakdanjih skupnih pogovorov in razmišljanj se rojevajo nove ideje in pristopi,” je poudaril direktor ZRS Rado Pišot. Na vprašanja o preteklosti, sedanjosti in ambicijah ZRS bo odgovarjal v intervjuju v petkovi prilogi 7. val.

87

zaposlenih dela na

8

inštitutih ZRS Koper

Na ZRS so se odločili, da bodo praznovali predvsem z odprtimi vrati, glavami in ušesi. Menijo namreč, da sta razmislek o znanju kot univerzalni vrednoti, ki še zdaleč ni ekskluzivna domena znanosti, ter kakovostna komunikacija med različnimi segmenti družbe ključna za uspešno prihodnost.

Znanost je lahko tudi zabavna

Včeraj so vrata odprli koprskim dijakom. Ves dan so učenci četrtih letnikov spoznavali delo in dosežke koprskih znanstvenikov.

Jutri ob 17. uri pa v Gledališču Koper pripravljajo prav poseben dogodek pod naslovom Sproščeno o znanosti. Z zanimivimi sogovorniki iz sveta znanosti, kulture, športa in umetnosti bodo razpravljali o različnih temah, povezanih z znanostjo. Na odru bodo: igralec Tadej Toš, glasbenik Rudi Bučar, odbojkar Mitja Gasparini, nekdanji smučar Bojan Križaj, scenograf in kipar Voranc Kumar, direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, predsednica upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost Jana Kolar, predsednik Koordinacije raziskovalnih inštitutov Slovenije Gregor Anderluh in Rado Pišot, ki bo razpravo tudi moderiral. Cilj dogodka je predstaviti znanstveno-raziskovalno delo v kontekstu vsakdanjega življenja ter z besedami in koncepti, ki so razumljive ter zabavne in zanimive za predstavnike različnih generacij.

Teden praznovanja bodo sklenili s slavnostno sejo zbora zaposlenih, ki bo v četrtek v dvorani Sv. Frančiška. Častni gost in slavnostni govornik bo minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ob jubileju so na ZRS izdali tudi brošuro. Med drugim prinaša seznam vseh prejemnikov nagrade Glasnik znanosti ZRS Koper ter seznam vseh zaposlenih od ustanovitve do danes.


Najbolj brano