24 vin za adventno odštevanje

S 1. decembrom, prvo adventno nedeljo, se začenja adventni čas, ki se zaključi na predvečer božiča. Koledarjem, prirejenim prav za ta čas, se je letos pridružil tako izviren, da je prejel mednarodno priznanje Red Dot (Rdeča pika) v kategoriji oblikovanja blagovnih znamk in komunikacij.

Avtorica projekta je oblikovalka vizualnih komunikacij Bojana Fajmut, ki je pred leti sodelovala tudi s Primorskimi novicami, srž koledarja z imenom Waniac pa sloni na interaktivnem spoznavanju Slovenije kot vinorodne dežele.

Adventni koledar je dejansko lesen zaboj z majhnimi steklenicami vina, označenimi s številkami od 1 do 24, opremljenimi s QR-kodo. V zabojčku je tudi ličen katalog, ki pa ne ponuja podatkov o vinih, ampak je bolj podoben elegantni beležki, namenjeni zapisovanju opažanj o barvi, vonju, okusu ... V vsaki posamezni steklenički je dva decilitra vina, kar naj bi bil pravšnji odmerek za slepo degustacijo v intimnem večeru v dvoje, za igro, toda tudi za izobraževanje.

Podatki o vinu se skrivajo za kodo

Kode za vino posameznega dne bodo odklepali vsak dan sproti, tako da je z zamikom mogoče preveriti, kolikokrat smo pravilno prepoznali sorto ali vsaj vinorodni okoliš, če že letnika in pridelovalca nismo znali določiti. Waniac je letos namenjen predvsem tipanju terena in preverjanju delovanja z njim povezane aplikacije, prek katere si lahko uporabniki izmenjujejo ocene oziroma razmišljanja o vinskem vzorcu tekočega dne.

Vina z damskim podpisom

Za izbor vin je bila zadolžena Petra Rutar, ki je dala prednost avtohtonim sortam in slovenskim vinskim posebnostim, kot so cipro, refošk, rebula, teran, pinela, vitovska, cviček, modra frankinja ... “Če je le bilo mogoče, sem vključila vina članic združenja Ženske&Vino oziroma Women&Wine, ki že vrsto let sodeluje z Bojano Fajmut, zamisel o koledarju pa se nam je porodila pred štirimi leti,” pripoveduje vinska promotorka briških korenin, ki zatrjuje, da se ni pustila zapeljati lokalpatriotskim čustvom. Pri izvedbi projekta, ki vključuje tudi video predstavitev in spletno stran, so sodelovali še Klemen Teran, Katarina Hudson, Anja Černe, Dolores Kirhmajer in Tina Perko, koledar pa je letos mogoče dobiti samo z včlanitvijo v poseben Waniac klub.


Najbolj brano