Samomor s knjigo

Na Slovenskem knjižnem sejmu v ljubljanskem Cankarjevem domu lahko za cela dva evra kupite tudi zajetno knjigo esejev, tako rekoč življenjsko delo našega vrhunskega intelektualca, ki je že zdavnaj storil samomor. A šele če bi se nesrečnik imel priložnost sprehoditi skozi letošnji sejem in se seznaniti z današnjim stanjem domačega knjižnega trga, bi našel res dober povod za svoje strašno dejanje.

Pa naj obešenjaški humor ne botruje nesporazumu - na sejmu je tudi letos živahno in začel se je vedro, odprli so ga pozdravi pomembnemu ukrepu. Predlog novele zakona, ki bo z novim letom obdavčitev knjig in drugih publikacij z 9,5 znižala na pet odstotkov, je že junija podprlo vseh 90 poslancev, državnemu zboru pa se je za izglasovanje novele na odprtju sejma zahvalil tudi premier. “Brati knjige pomeni v njih videti kdaj tudi tisto, česar danes še ni tukaj, pa se zna zgoditi, brati knjige pomeni se izobraževati in ohranjati lepo besedo, predvsem pa brati pomeni ceniti lastni jezik in spoznavati druge jezike,” je poudaril Marjan Šarec, optimističen kljub neveselim rezultatom zadnje nacionalne raziskave Knjiga in bralci: število tistih, ki na leto ne kupijo niti ene knjige, je v zadnjih petih letih zraslo na 53 odstotkov prebivalstva, več kot polovica ne prebere niti ene knjige, vse manj je celo visokoizobraženih bralcev, tudi elektronska knjiga se pri nas ne zmore razmahniti. Tisti, ki še berejo, do čtiva najpogosteje pridejo brezplačno in vse raje berejo v angleščini, pa še to usiha. Na Norveškem otrokom berejo v 80 odstotkih družin, pri nas pa to pomembno poglavje vzgoje pišejo v manj kot tretjini domov.

V Sloveniji letno prodajo pet parov čevljev na prebivalca, a le dve knjigi. Večina pač ne ve, da te dobra knjiga ponese dlje kot še tako izvrstna obutev.

Ugasnilo je več naših založb: Prešernova družba, Vale Novak, Nova revija, Tuma, nazadnje še ena osrednjih kakovostnih, Modrijan - samo pravi ljubitelj knjig je zelo vesel in obenem sila žalosten, ko za drobiž dobi vrhunsko literaturo, ki jo je naplavil stečaj založbe. Nekaterim, ki ne v imenu ne v programu nimajo modrosti, pa na trgu ne gre slabo. Žal se najbolje prodajajo priročniki za samopomoč, medtem ko takega, ki bi učinkovito pomagal dobri knjigi, še niso natisnili.

Letos je bilo na sejmu slišati tudi, da v Sloveniji letno prodajo pet parov čevljev na prebivalca, a le dve knjigi. Večina pač ne ve, da te dobra knjiga ponese dlje kot še tako izvrstna obutev.  


Preberite še


Najbolj brano