Bratoš po požaru: “Še vedno ne morem priti k sebi”

Na Pivškem je stekla akcija zbiranja denarne pomoči za družino Bratoš iz Velike Pristave, ki ji je pred tremi tedni popolnoma pogorelo gospodarsko poslopje s kmetijskimi stroji, krmo in balami sena. Za družino, ki se preživlja izključno s kmetijstvom, je bil to zelo hud udarec, zato upajo, da bodo s pomočjo dobrotnikov lahko postavili novo poslopje.

Peter Bratoš pravi, da so gole zidove, ki so bili vse, kar je od 
poslopja po požaru sploh ostalo, že podrli. 



 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Peter Bratoš pravi, da so gole zidove, ki so bili vse, kar je od poslopja po požaru sploh ostalo, že podrli.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

VELIKA PRISTAVA > “Za nas je to katastrofa. Čeprav je bilo poslopje staro, smo ga lani obnovili in na novo prekrili, zdaj pa ni ostalo praktično nič, zato ni preostalo drugega, kot da zidove podremo. Na vrhu smo shranjevali bale sena, spodaj smo imeli različne kmetijske stroje, tono žita, tono in pol krompirja za prašiče. Osem prašičev nam je uspelo še pravočasno rešiti, mladega goveda pa na srečo takrat nismo imeli tukaj,” nam je v imenu družine v ponedeljek vidno prizadet povedal Peter Bratoš. Škoda je ocenjena na okrog 70.000 evrov.

“Še vedno ne morem priti k sebi. Res vsa zahvala vsem gasilcem iz postojnskega, pivškega, košanskega, slavinskega in zagorskega prostovoljnega društva, ki so se kljub jutranji uri in delovnemu dnevu odzvali tako hitro in v tako velikem številu, pa tudi vaščanom, prijateljem in vsem, ki so nam priskočili na pomoč in so jo obljubili tudi vnaprej.”

Kako lahko pomagamo?

Kdor želi pomagati družini Bratoš, lahko denar nakaže na tekoči račun Župnijske karitas Šmihel, TRR: SI56 1010 0003 5410 524 (odprt pri Intesa Sanpaolo Bank), sklic: 00 0408955, z namenom: “za obnovo po požaru”.

V tolažbo mu je dejstvo, da bi bilo lahko še precej huje. Prav zahvaljujoč hitremu odzivu gasilcev, ki so uspeli požar omejiti, se ognjeni zublji niso razširili tudi na poleg poslopja stoječo staro hišo in na sosednja poslopja, prav tako polna suhih bal sena. Požar se je sicer po poslopju razširil zelo hitro in ob prihodu gasilcev je bila streha že v plamenih. Požar so uspeli pogasiti, šele ko so odstranili tudi del pločevinaste strehe, pri čemer jim je bilo v veliko pomoč tudi postojnsko gasilsko vozilo z avtolestvijo.

Na roko jim je šlo tudi dejstvo, da ni bilo močnega vetra ali burje. Sreča v nesreči je bila tudi, da je zagorelo zjutraj. “Dim je prva opazila soseda. Kaj bi bilo, če bi zagorelo ponoči?” si ne upa niti pomisliti Bratoš.

Akcijo zbiranja pomoči so zagnali v vaški skupnosti pod vodstvom predsednice Miljane Butina Smrdel. “S tem pogoriščem je izginil tudi velik del eksistence treh starejših, upokojencev, dva sta tudi invalida. Ponovna izgradnja gospodarskega poslopja in hleva je za družino ključnega in življenjskega pomena. V vasi smo se že organizirali in začeli zbirati denar tudi po podjetjih v občini Pivka in izven nje. Pri Župnijski karitas Šmihel smo že odprli transakciji račun in že prejeli prva nakazila,” je na zadnji seji občinskega sveta pojasnila Butina Smrdeljeva in za kakršnokoli pomoč zaprosila tudi svetnike. Denarno pomoč je že obljubila tudi Občina Pivka.


Najbolj brano