Za dober sok je potrebno kakovostno sadje

Na letošnjem ocenjevanju sadnih in grozdnih sokov, ki sta ga organizirala Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica in Kmetijska svetovalna služba Ilirska Bistrica v sodelovanju z Društvom brkinskih sadjarjev. sta najvišje ocene dosegla jabolčni sok iz Sadjarske kmetije Pečar iz Prešnice in grozdni sok Štefana Kobala iz Planine.

Komisija je bila nad letošnjimi sokovi navdušena, saj je podelila 
kar 14 zlatih priznanj. Foto: Milena Štolfa
Komisija je bila nad letošnjimi sokovi navdušena, saj je podelila kar 14 zlatih priznanj. Foto: Milena Štolfa

PREM > Strokovna komisija, ki ji je predsedovala Milena Štolfa, je bila nad 28 vzorci iz občin Ilirska Bistrica, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Pivka, Ajdovščina, Nova Gorica, Koper in Renče navdušena in presenečena, saj so bili odlične kakovosti. “Pri nekaterih vzorcih je bila morda temperatura pasterizacije previsoka ali pa je hlajenje pasteriziranega soka potekalo prepočasi, tako da je bilo nekaj vzorcev bolj 'kompotastega' okusa. Okus pa je v veliki meri odvisen od samega sadja oziroma grozdja,” je povedala predsednica komisije.

Na turistični kmetiji Ivankotovi na Premu so tako podelili 14 zlatih, dvanajst srebrnih in eno bronasto priznanje, organizirali pa so tudi delavnico o predelavi sadja; tehnologijo predelave sadja v sok in kis je predstavil Marin Mavsar iz KGZS Novo mesto, o tehnologiji sušenja sadja pa je spregovorila Tatjana Kmetič Škof, prav tako iz KGZS Novo mesto.


Najbolj brano