TKK Srpenica zaposlitev ponuja dodatnim 30 ljudem, pozneje še desetim

Družba TKK, ki od leta 2013 deluje v okviru belgijske družinske multinacionalke Soudal Holding NV, je na pomembni prelomnici. Po gradnji najsodobnejšega logističnega skladišča se usmerjajo v širitev proizvodnje in obnovo dveh stavb. Zaposlitev ponujajo dodatnim 30 ljudem, pozneje še desetim. Upajo, da jih bodo našli v širšem lokalnem okolju.

Tovarna TKK bo postala  zaokrožen arhitekturni kompleks po 
zgledu logističnega centa.   Foto: TKK
Tovarna TKK bo postala zaokrožen arhitekturni kompleks po zgledu logističnega centa.  Foto: TKK

SRPENICA > Tovarna TKK Srpenica, ki je specialist na področju gradbene kemije s proizvodnjo poliuretanske pene, tesnilnih mas, lepil, dodatkov za beton in še mnogih drugih izdelkov, je v zadnjih letih povsem spremenila svojo podobo. V proizvodnih halah se nič več ne praši, nekdanje stroje nadomeščajo z najsodobnejšimi proizvodnimi linijami. Kolektiv na Srpenici se je v zadnjih petih letih, odkar ga vodi direktor Uroš Lozar, povečal s 198 na 250 zaposlenih. Zaradi širitve proizvodnje zdaj iščejo dodatne zaposlene, ki jim ponujajo možnost napredovanja.

Šest najsodobnejših linij za tesnilne mase

“Od lastnika Soudal prejemamo pohvale. Kot pravijo, smo najuspešnejši med njihovimi 65 družbami po vsem svetu,” je skupaj z zaposlenimi zadovoljen Lozar. Kot pravi, je njihov adut v samostojnosti, kakovosti, lastnem razvoju in v tem, da prodajajo v 68 držav z razpršenimi več kot tisoč večjimi in manjšimi kupci. “Izpolnjujemo vse obljube do lastnika in prav tako jih do nas izpolnjuje lastnik. Zato so nam zaupali dodatni program proizvodnje tesnilnih mas, s katerim bomo prodajo povečali za petino. S tem bodo tesnilne mase predstavljale v našem razrezu prodaje več kot polovico prihodka,” pojasnjuje direktor Lozar.

Uroš Lozar, direktor TKK

“Lastnik pravi, da smo najuspešnejši med njihovimi 65 družbami po vsem svetu.”

Širitev proizvodnje predstavljajo tri najsodobnejše linije za mešanje tesnilnih mas in tri za pakiranje. Naložba bo stala okoli tri milijone evrov. Dve liniji za pakiranje že obratujeta, dve mešalni bodo namestili do konca leta v hali, ki jo obnavljajo. Marca bosta v TKK prispeli še po ena mešalna in ena pakirna linija.

Pripravljajo halo za dodatne linije, ki jih pričakujejo konec leta in marca.

Vsak lahko pusti svojo sled in napreduje

“Potrebujemo 20 dodatnih zaposlenih, ki jih bomo uvajali, saj gre za računalniško vodene stroje. Potrebujemo vzdrževalce, strojne in elektro inženirje,” napoveduje Lozar.

Raznolike poklice, jih potrebujejo, bodo predstavili na dnevu odprtih vrat v četrtek, 28. novembra ob 16.30 v prostorih TKK. Lozar upa na dober odziv. Potencialnim zainteresiranim bodo predstavili filozofijo podjetja: “Naša poslovna zgodba je trdna, lastniki nam stojijo ob strani. V minulih letih smo se dokazali. Izdelujemo končne proizvode, kar pomeni, da smo svoje usode kovač. Zaposleni so za nas dragoceni. Opazimo ljudi z ambicijam, nudimo jim izobraževanja. To niso prazne besede, tako delujemo že več let.” Kot pravi, je v proizvodnji in razvoju še veliko možnosti za izboljšave. Spodbuja, pravzaprav zahteva komunikacijo med vsemi oddelki za dobro vseh. Regres plačajo v celoti, izplačujejo 13. plačo.

Dve stavbi bodo obnovili

V okviru štirih milijonov evrov bodo milijon namenili za energetsko sanacijo dveh stavb ob cesti, v katerih so proizvodnja, uprava z marketingom in razvojnim oddelkom. “Obnova bo vizualno usklajena z logističnim kompleksom. Menim, da bo na pogled tovarna v občutljivi dolini Soče všečna. Prihodnje leto bomo naredili projekt energetske sanacije za celoten kompleks, ki se zdaj ogreva na kurilno olje,” napoveduje direktor.

V tem letu so dodatnih 130.000 evrov namenili za zmanjševanje vpliva na okolje. Sistem ohlajevanja plinskih rezervoarjev je po novem zaprt, voda ne more uhajati po strmem bregu, kar je lani skupaj z zemljino onesnažilo Sočo. Kot poudarja Lozar, so analize, kot so tudi pričakovali, pokazale, da kemikalij vmes ni bilo.

Prodaja se skokovito povečuje

V zadnjih treh letih so prodajo povečali za 37 odstotkov. “V letošnjem letu skupaj z družbeniki na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Bolgariji in Rusiji načrtujemo prek 70 milijonov evrov prodaje. Prihodnje leto, v povezavi z omenjenimi naložbami, načrtujemo 85 milijonov evrov prodaje. Ne bomo se ustavili. Postopoma bomo vse posodobili,” napoveduje direktor.

Cesta postaja pretočna

V prihodnje se bodo soočali še z obnovo zadnjega odseka ceste v kobariških klancih pod Tonovcovim gradom. Ponovno bodo postavljeni pred izzive, po katerih cestah naj njihovi vlačilci vozijo. “Spet bodo potovali prek Italije, upam, da bodo manjši tovornjaki lahko šli po začasni obvozni cesti ob Soči. Toda vse bomo prestali, da bo le cesta postala bolj pretočna. Z obnovo keltike gre tudi proti Ljubljani hitreje, skratka, najhujše cestne težave se počasi urejajo,” na boljše upa Lozar.


Najbolj brano