Serijski prvaki izgubili pri Hrastu

Zelo zanimiv četrti krog balinarske superlige je prinesel več zanimivih derbijev. Najbolj odmeva zmaga kobjeglavskega Agrochema Hrasta proti škofjeloški Trati. Veselo je bilo tudi v Zabičah, Portorožu in Postojni.

Tudi Marko Švara ima velik del zaslug za zmago Hrasta proti 
serijskemu prvaku Trati. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tudi Marko Švara ima velik del zaslug za zmago Hrasta proti serijskemu prvaku Trati. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Moštvi z najbolj zvenečimi balinarskimi imeni sta se pomerili v Novi Gorici, kjer je Agrochem Hrast po izenačenem obračunu ugnal Trato. Derbi kroga so bolje odprli Kobjeglavci in tehnične discipline pričakali ob vodstvu 6:2. V svojih rokah so ga držali vse do konca štafetnega zbijanja, ko so Škofjeločani uspeli izenačiti na 9:9. Končnica dvoboja je ponovno minila v znamenju domačinov, pri katerih so bili ključi do zmage v rokah Gregorja Severja in Erika Petriča ter Marka Švare in Gorazda Ferfolje v igrah dvojic, pa tudi Mitje Petriča v igri posameznikov. “To je pomembna zmaga proti branilcem naslova. V zadnjem delu tekme sva z Erikom kot tudi ostali igrali odlično. Kot kaže, se bodo za sam vrh potegovale najmanj štiri ekipe,” je po sladki zmagi proti serijskim prvakom z Gorenjske dejal izkušeni Sever.

Tudi v Zabičah se je po koncu občinskega derbija smejalo domačinom. Ilirska Bistrica je vse upe na uspeh zapravila že v prvi polovici tekme, ko se po vodstvu Zabič z 10:0 ni več uspela pobrati. Martin Zdauc je v “brzincu” ponovno zadel kar 46 krogel, a je bil to eden izmed redkih svetlih trenutkov gostov, ki niso našli odgovora za razpoložene domačine v klasičnih igrah. Ker so bili na visokem ravni tudi Goran Vujanović v hitrostnem zbijanju ter Anton Fabec in Simon Možina v natančnem zbijanju, so lahko številni domači pristaši mirno spremljali končnico, v kateri so Bistričani zgolj omilili poraz. “Začeli smo po željah in nepričakovano visoko slavili. S takimi igrami se lahko uvrstimo na zaključni turnir,” je pojasnil Možina. “Domačini so bili boljše moštvo. Po slabem začetku smo dokončno potonili v tehničnih disciplinah in vsega je bilo konec,” je ključne razloge za neuspeh nanizal Zdauc.

Tretji v nizu zanimivih derbijev je bil v Kopru. Boljše volje so ga končali Portorožani, ki so bili ob vodstvu domače Marjetice z 8:2 že v navidez izgubljenem položaju, a so s kar sedmimi točkami v zbijanjih uspeli izenačiti na 9:9 in v končnici tekme z odličnimi igrami v trojki in igrah dvojic izpeljali popoln preobrat. Gostujočo barko so do zmage popeljali Robert in Tadej Kontič, Nikola Đorđević in Jan Blažič, medtem ko sta imela v domači zasedbi Senad Ramić in Gregor Korošec premalo razpoloženih soigralcev. “Gostje so izkoristili vse naše napake. Prikazali smo najslabšo predstavo v sezoni. Po visokem vodstvu se nam je vse podrlo. Mogoče je bila kriva prevelika želja, ki je vplivala na predstavo obeh moštev,” je istrski derbi komentiral član poražene zasedbe Matej Kristančič.

Skala je v Postojno pripotovala kot drugouvrščena ekipa superlige, a vloge favorita ob zelo slabem bližanju ni potrdila. Torbarji so izkoristili prednost domačega terena ter s točkami Franka Blažiča, Borisa Borovine, Andreja Sedmaka, Igorja Linića in ostalih ves dvoboj uspešno gradili pot do nepričakovano visoke zmage, s katero so vložili kandidaturo za mesto v sredini lestvice. Na dnu ostaja Košana, ki je kljub odličnemu Andreju Kastelicu ostala praznih rok v Ljubljani, in bo v naslednjem krogu prve točke lovila proti Postojnčanom.


Najbolj brano