Število ubitih v nasilju v Boliviji se še zvišuje

Število ubitih v nasilju, ki spremlja proteste v Boliviji, se je zvišalo na najmanj 23, je sporočila Medameriška komisija za človekove pravice s sedežem v Washingtonu. Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je opozorila, da bi lahko situacija ob pretirani uporabi sile ušla izpod nadzora.

COCHABAMBA > V Boliviji so v petek zvečer izbruhnili obsežni spopadi med varnostnimi silami in privrženci odstopljenega predsednika Eva Moralesa. Po navedbah Medameriške komisije za človekove pravice so v spopadih v soboto umrle še štiri osebe. Skupno je tako število smrtnih žrtev najnovejše politične krize v državi poraslo na 23, število ranjenih komisija ocenjuje na 122.

O novih smrtnih žrtvah poročajo iz mesta Cochabamba, kjer so pridelovalci koke skušali oditi v prestolnico La Paz na proteste v podporo Moralesu, a sta jim policija in vojska to preprečili z blokado na mostu iz mesta. Sprva so od tam poročali o petih mrtvih, zdaj pa so število povečali na devet.

Michelle Bachelet je ocenila, da bi lahko bile smrtne žrtve posledica "nesorazmerne" uporabe sile s strani policije in vojske. "To je izredno nevaren razvoj dogodkov, ki najverjetneje ne bo zadušil nasilja, ampak ga bo le še okrepil," je dejala. "Res me skrbi, da bi stanje v Boliviji lahko ušlo izpod nadzora, če se oblasti reševanja situacije ne bodo lotile z občutkom in v skladu z mednarodnimi normami in standardi v zvezi z uporabo sile," je dodala.

Začasna bolivijska predsednica Jeanine Anez je v četrtek vojski dovolila sodelovanje pri vzdrževanju reda in vojake oprostila kazenske odgovornosti. Morales je na twitterju zapisal, da jim je s tem dala proste roke za masaker.

Morales je bil prejšnji teden po več tednih protestov zaradi spornih volitev prisiljen v odstop in umik v izgnanstvo v Mehiki, kar je kasneje označil za državni udar opozicije. Po odhodu Moralesa iz države so v državi izbruhnili protesti njegovih privržencev, ki ga pozivajo, naj se vrne. To napoveduje tudi sam, vendar zaenkrat ostaja v Mehiki.

Dotedanja namestnica predsednika bolivijskega senata Jeanine Anez se je v torek razglasila za začasno predsednico Bolivije. Pred tem predsedniškega položaja niso hoteli prevzeti ne Moralesov podpredsednik ne predsednika senata in predstavniškega doma bolivijskega kongresa.


Najbolj brano