V Iranu protesti zaradi zvišanja cen goriva

Iranska vlada se je v petek odločila za drastično zvišanje cen pogonskih goriv in tudi za omejitev prodaje goriva. To je sprožilo spontane proteste v več iranskih mestih, ki so zahtevali eno smrtno žrtev. Protesti se danes nadaljujejo.

TEHERAN > Najhuje je bilo v petek v mestu Sirdžan v središču Irana, kjer so protestniki napadli skladišče goriva v mestu. Skušali so ga celo zažgati, a jim je policija to preprečila.

Tam je bil ubit najmanj en človek, več civilistov pa je bilo ranjenih, je povedal začasni guverner mesta Mohamed Mahmudabadi. Vzroka smrti protestnika ni pojasnil. "Varnostne sile nimajo pooblastil za streljanje na protestnike, dovoljeni pa so jim opozorilni streli, kar so tudi naredili," je povedal.

Protesti so izbruhnili tudi v mestih Mašhad, Birdžand, Ahvaz, Gašaran, Abadan, Koramšar, Mahšar, Širaz in Bandar Abas. Protestniki so predvsem ovirali promet, drugih večjih posledic pa ni bilo. Policija je ponekod uporabila tudi solzivec.

Okoli polnoči so se protesti končali, danes pa so se v več mestih protestniki znova zbrali na ulicah.

Iranska vlada se je za zvišanje cen goriva odločila povsem nepričakovano. Podražila je bone za gorivo, ki so jih uvedli leta 2007. Na mesec bodo vozniki plačali 15.000 rialov (11 evrskih centov) za liter, medtem ko so doslej plačevali 10.000 rialov. A ta cena bo veljala le za prvih 60 litrov, za vsak nadaljnji liter bo treba plačati 30.000 rialov (22 centov).

Ukrep naj bi bil namenjen predvsem polnjenju proračuna. Načrtujejo, da bodo na ta način zbrali za 2,2 milijarde evrov na leto.

Bo pa iranska vlada pomagala ljudem v stiski in jim razdelila nekaj denarne pomoči. Pari bodo dobili okoli pol milijona rialov, družine z več kot petimi člani pa okoli dva milijona rialov pomoči. To znese med pet in 17,50 dolarja.


Najbolj brano