Ponoči in v nedeljo močnejši nalivi, naraščale bodo tudi reke

Agencija za okolje (Arso) opozarja, da bodo v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Naraščale bodo tudi reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji, v srednjem in spodnjem toku bo danes poplavljala tudi Drava. Plima lahko zvečer znova preplavi nižje ležeče dele obale.

 Foto: STA
Foto: STA

SLOVENIJA > Popoldne bo večinoma oblačno, sprva bo še precej suho, proti večeru pa se bo dež od vzhoda razširil nad večji del države. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

V nedeljo bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Od danes popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, napoveduje Arso.

Zvečer bo znova povišana plima, ki lahko preplavi obalo v višini 20 do 30 centimetrov.

V noči na nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji ter Sava v srednjem in spodnjem toku, kjer lahko pride tudi do razlivanj. Drava ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok 1100 kubičnih metrov na sekundo. Danes in v nedeljo bo naraščala tudi v srednjem in spodnjem toku, kjer bo danes dosegla pretok 1300 kubičnih metrov na sekundo in poplavljala.

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal. V ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno rahlo deževalo. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.


Najbolj brano