Policija na zahodu BiH prepovedala izhod migrantom iz sprejemnih centrov

Policija na zahodu BiH je prepovedala izhod migrantom iz sprejemnih centrov. Na celotnem območju unsko-sanskega kantona, ki meji na Hrvaško, so uvedli 24-urno policijsko uro, poroča novičarski spletni portal klix.ba. Migranti tako ne bodo smeli zapuščati sprejemnih centrov Bira v Bihaću in Miral v Veliki Kladuši.

SARAJEVO > Za ta korak se je odločila operativna skupina za reševanje migrantske krize, navaja klix.ba. V praksi naj bi tako skušali predvsem omejiti prosto gibanje migrantov po okolici. Izhod iz obeh sprejemnih centrov bodo dopustili zgolj tistim, "ki bodo poskusili srečo" in skušali prečkati mejo s Hrvaško, je sporočil notranji minister tega kantona Nermin Kljajić.

Ukrep naj bi sicer zadeval le migrante, ki so nastanjeni v obeh centrih, ne pa tudi drugih, ki so na območju. Po ocenah, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, je v unsko-sanskem kantonu okoli 7000 migrantov, od tega 2300 v centrih Bira in Miral.

Še okoli 2000 jih je nameščenih v neformalnem centru Vučjak, ki je blizu nekdanje deponije odpadkov in minskega polja in je bolj ali manj neprimeren za bivanje. Evropska unija je za zaprtje tega centra pripravljena tudi finančno pomagati.

Mestne oblasti v Bihaću migrante iz Vučjaka nameravajo premestiti v nov sprejemni center, ki naj bi ga vzpostavili v kraju Lipa 22 kilometrov od mesta.

Bihać je postal ključna tranzitna točka za migrante in begunce, ki želijo doseči zahodno Evropo. Vsi tako poskušajo čim prej vstopiti v sosednjo Hrvaško.


Najbolj brano