Plača za september nižja od plače za avgust

Povprečna plača za september je znašala 1712,11 evra bruto in 1105,26 evra neto. Obe sta bili v primerjavi s plačo za avgust nižji, nominalno za 0,8 odstotka, realno za 0,6 odstotka. Najnižjo povprečno plačo so dobili zaposleni v primorsko-notranjski statistični regiji, je sporočil statistični urad.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Glavni razlog, da je bila povprečna plača za september nižja od povprečne plače za avgust, so bila nižja izredna izplačila, je navedel urad.

Povprečna neto plača za september se je v mesečni primerjavi v zasebnem sektorju znižala za 1,3 odstotka, v javnem sektorju pa je ostala približno enaka.

Največja je bila v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kjer je dosegla 1518,24 evra. Sledila je povprečna plača v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, ki je dosegla 1512,66 evra.

Najvišjo povprečno neto plačo za september so imeli zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je znašala 1199,86 evra in bila od slovenskega povprečja višja za 8,6 odstotka.

Najnižjo povprečno plačo so dobili zaposleni v primorsko-notranjski statistični regiji. Tam je znašala 1000,72 evra in je bila za 9,5 odstotka nižja od slovenskega povprečja.

Povprečna mesečna bruto plača v prvih devetih mesecih letos se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala, in sicer nominalno za 4,3 odstotka, realno pa za 2,6 odstotka.


Najbolj brano