Intereuropa je državna

Vodilni v Pošti Slovenije ne bodo prav zlahka pozabili tega tedna: od ponedeljka prvič v zgodovini tega podjetja stavkajo poštarji, istega dne nadzorniki Intereurope, ki jo kupuje Pošta, zamenjajo dolgoletnega predsednika uprave, v senci obeh dogajanj pa Pošta prav danes končuje nakup koprskega logista.

Najbrž ni nikogar, ki bi pričakoval, da bo Ernest Gortan, kateremu so nadzorniki Intereurope spomladi za dve leti podaljšali mandat, tudi po lastniškem vstopu Pošte za dlje časa ostal na vrhu Intereurope. Ko pride nov lastnik, zamenja nadzornike in če tako presodi, prej ali slej postavi tudi novega šefa. A to je zdaj že naredila sedanja garnitura nadzornikov, ekipa, ki se ji izteka čas, saj so štirje odstopili na zalogo. Gortana so razrešili bliskovito, po čemer bi sklepali, da so v ozadju hudi grehi in da z zamenjavo ni bilo mogoče odlašati. Očitajo mu nepravilnosti v hčerinskih družbah na območju nekdanje Jugoslavije oziroma to, da ni pravočasno poskrbel za sistem, ki bi anomalije tudi preprečil.

Intereuropa je s Pošto kot svežo lastnico postala državno podjetje, v teh pa se prevečkrat križajo različni interesi.

Neuradno je slišati, da je računovodkinja v Intereuropini hrvaški hčerinski družbi opravila za 1,6 milijona evrov plačil računov za posle, za katere naj bi nadzorniki sumili, da so fiktivni, denar pa naj bi, menda v obliki kompenzacij, šel v roke nekemu podjetju. Ta računovodkinja seveda ima šefa, morebiti je to direktor. On je prvi objektivno odgovoren za morebitno prevaro, nad njim pa so še drugi: prvi nadzornik hčerinske družbe, član uprave za finance pri matični družbi ... A nadzorniki so prst takoj uperili v prvega moža matične družbe in mu nemudoma pokazali vrata. Po tej logiki je človek na vrhu podjetja tako rekoč kriv in odgovoren za čisto vse. Hkrati pa se ob tej logiki odpira vprašanje, kako so nalogo opravili vsi ostali, ki so nižje. Ali oni niso za odkrite nepravilnosti prav nič odgovorni?

Nekateri že ugibajo, da so nepravilnosti v hrvaški družbi zgolj prikladen izgovor za Gortanovo razrešitev in da se je zgodba o njegovem slovesu začela pisati že pred meseci. Kar ne bi presenečalo, saj je Intereuropa s Pošto kot svežo lastnico postala državno podjetje, v teh pa se prevečkrat križajo različni interesi.

Težaško delo po razdejanju, ki ga je v Intereuropi pred desetletjem pustilo šefovanje Andreja Lovšina, pa je medtem Gortan že opravil.


Preberite še


Najbolj brano