Slavje Petriča in Borčnika

Sobotni finalni dan članskega svetovnega balinarskega prvenstva ni minil brez Zdravljice. Zanjo sta poskrbela Anže Petrič in Aleš Borčnik, ki sta po sanjski predstavi osvojila naslov svetovnih prvakov v štafetnem zbijanju. Dejan Tonejc in Davor Janžič se v domovino vračata s srebrom.

Aleš Borčnik (levo na zmagovalni stopnički) in Anže Petrič sta v 
Mersinu postala svetovna prvaka v štafetnem zbijanju.
Aleš Borčnik (levo na zmagovalni stopnički) in Anže Petrič sta v Mersinu postala svetovna prvaka v štafetnem zbijanju. 

MERSIN > Zadnji dan svetovnega prvenstva so slovenski balinarji pričakali z mešanimi občutki, saj so v petek ostali praznih rok v treh disciplinah. Tako so se Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju, Jure Kozjek v igri posameznikov ter dvojica Davor Janžič-Jure Kozjek morali zadovoljiti s končnimi petimi mesti. V konkurenci najboljših svetovnih balinarjev iz 23 držav, med katerimi je med velesilami zaradi bojkota manjkala le Francija, so Slovenci v preostalih treh disciplinah potrdili, da sodijo v sam svetovni vrh. Sobotni dan je s polfinalno zmago v natančnem zbijanju proti Srbu Milošu Milakoviću s 25:13 odprl Davor Janžič, ki pa je moral slabi dve uri pozneje po finalnem nastopu čestitati Italijanu Matteu Mani, ki je bil boljši s 23:18.

Tudi drugi sobotni finale se ni končal po slovenskih željah, saj je moral Dejan Tonejc stisniti roko izjemnemu Argentincu Nicolasu Prettoju, ki je po zaslugi odličnega zbijanja in bližanja slavil z 29:26.

Finalni rezultati

Štafetno zbijanje- Aleš Borčnik, Anže Petrič (Slovenija) : Mauro Roggero, Emanuele Ferrero (Italija) 60:55.

Hitrostno zbijanje - Darijan Živolić (Hrvaška) : Lucas Hecker (Argentina) 41:35.

Natančno zbijanje - Matteo Mana (Italija) : Davor Janžič (Slovenija) 23:18.

Krog - Nicolas Pretto (Argentina) : Dejan Tonejc (Slovenija) 29:26.

Posamezno - Marin Ćubela (Hrvaška) : Guillermo Montemerlo (Argentina) 11:8.

Dvojice - Nicolas Laugier, Andy Garcia (Monako) : Nicolas Pretto, Pablo Apez 8:7.

A s tem napetih sobotnih trenutkov za slovensko delegacijo še zdaleč ni bilo konec, saj je sledil finale v štafetnem zbijanju. Primorsko-gorenjska naveza Anže Petrič-Aleš Borčnik je v tej disciplini vse prvenstvo kazala suverene predstave in odlično formo potrdila tudi v odločilnem nastopu. Slovenca sta proti Italijanoma Mauru Roggeru in Emanueleju Ferreru od prvega meta dalje v rokah držala prednost, ki je sredi petminutnega nastopa narasla že na tri točke. Ob navdušenju s tribun sta se Petrič in Borčnik zaustavila šele pri številki 60, kar je pomenilo, da sta zgrešila le enkrat. “Končno sva po dolgem času spet osvojila zlato,” se je po zmagi s 60:55 smejalo Petriču. Za balinarja iz Gradišča pri Vipavi je to tretja zlata medalja s članskih svetovnih prvenstev, saj je pred dvema letoma v Maroku osvojil zlato v hitrostnem zbijanju, že leta 2011 pa sta z Borčnikom v Italiji prvič zasedla svetovni tron v štafeti. “Nisva pričakovala tako visokega finalnega rezultata. Vse nama je šlo kot po maslu. Bila vsa zelo zbrana, pa tudi odlično fizično pripravljena, tako da sva v finalu letela po stezi,” je pojasnil Petrič, medtem ko je Borčnik dodal: “Uspel nama je perfekten nastop. Vse krogle so šle v polno. V zadnjih letih sva imela večkrat smolo, tokrat pa je bilo vse tako, kot sva si želela.”

Predsednik Balinarske zveze Slovenije Koprčan Primož Marinko (tudi novi član izvršnega odbora Mednarodne balinarske zveze) je bil zadovoljen tako z organizacijo kot rezultatskim izkupičkom: “Turki so se izkazali z veliko mero gostoljubja. Naši rezultati so bili odlični, še posebej je navdušila štafeta. Pred nami je še veliko dela po zastavljenem programu.”

Med osvajalci medalj so tokrat prednjačili Hrvati z dvema zlatima odličjema, medtem ko so Argentinci, Italijani, Monačani in Slovenci osvojili po eno. Med dobitnike medalj se je z bronom v hitrostnem zbijanju prebil tudi Avstralec brkinskih korenin Daniel Samsa, ki je v prvih dveh superligaških krogih nosil dres sežanske Skale. O vse večji razpršenosti kakovostnih balinarjev priča dejstvo, da so odličja romala tudi v Srbijo, Maroko, Tunizijo in Čile, eno pa je ostalo tudi v domači Turčiji.


Najbolj brano