Policija umaknila 1600 migrantov iz šotorišč na severu Pariza

Francoska policija je danes iz dveh begunskih šotorišč na severu Pariza umaknila več sto migrantov. To je storila dan potem, ko je francoska vlada napovedala vrsto ukrepov za ponoven nadzor nad migracijami.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

PARIZ > V današnji operaciji je sodelovalo 600 policistov, ki so pospremili migrante iz šotorov v zbirne centre. Operacija se je začela v dežju ob 6. uri zjutraj. Policija je po koncu operacije sporočila, da so skupno umaknili 1606 migrantov.

Prvotno so predvidevali, da v dveh šotoriščih blizu postaje podzemne železnice Porte de la Chapelle živi od 600 do 1200 migrantov. Številni, med njimi družine z otroki, so navedli, da so iz Afganistana ali Podsaharske Afrike.

Namestnica pariškega župana Dominique Versini je za FranceInfo dejala, da je več sto migrantov pobegnilo, saj niso želeli v uradni zbirni center. Dodala je, da je to bila že 59. odstranitev nezakonitega šotorišča po letu 2015.

"Ne morem dovoliti nevarnih razmer, kot so te (...) Vse to ne more ostati," je novinarjem na kraju dogodka ob začetku operacije dejal načelnik pariške policije Didier Lallement. Dodal je, da je današnja operacija, ki je ena od največjih, odkar so leta 2015 začela nastajata šotorišča v Parizu, potekala v okviru uresničevanja vladnega načrta in se ni zgodila naključno.

Francija pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona je obljubila zajezitev migracij. Po oceni poznavalcev gre za ukrep, s katerim želi francoska vlada pred lokalnimi volitvami prihodnje leto preprečiti, da bi desničarske stranke na račun migracij pridobivale podporo volivcev.

Francoski notranji minister Christopher Castaner je v sredo napovedal, da nameravajo vrsto šotorišč na severovzhodu Pariza, v katerih naj bi bivalo približno 3000 migrantov, odstraniti do konca leta. Hkrati bodo v treh novih zbirnih centrih uredili prostor za 16.000 ljudi, s čimer naj bi preprečili nastanek novih šotorišč.

32-letna Ava iz Slonokoščene obale je danes dejala, da je v enem od šotorov blizu postaje Porte de la Chapelle živela leto dni, odkar je prišla v Francijo. "Dežuje. Mrzlo je. Ne vem, kam bom šla, a sem vesela, ker bom zvečer imela streho nad glavo," je dejala, ko je zgolj z nahrbtnikom v roki v vrsti čakala na avtobus.


Najbolj brano