Niso več senzacija

Še pred končanim 5. krogom regionalnega košarkarskega tekmovanja je jasno, da v tekmovanju ni več neporaženih ekip, med vodilnimi z razmerjem 4:1 pa je presenetljivo Koper Primorska.

Žan Mark Šiško je odločno stopil na regionalno košarkarsko 
sceno. Foto: Žiga Mikeli/Koper Primorska
Žan Mark Šiško je odločno stopil na regionalno košarkarsko sceno. Foto: Žiga Mikeli/Koper Primorska

NOVO MESTO > Da bo novinec v ligi po zelo težkem žrebu po petih tekmah sezone lige Aba krojil vrh, niso pričakovali niti največji optimisti. Zato je za regijo, ki zdaj spoznava zgodbo KK Primorska, to res dobrodošla novost med siceršnjimi košarkarskimi realnostmi. Četrto zmago v nizu so koprski košarkarji iztržili proti slovenskemu tekmecu Krki. V Novem mestu so se med tednom razšli z ameriškim centrom Ganijem Lawalom, ki se ni vklopil v okolje, kar med ameriškimi košarkarji zagotovo ni prvi in niti zadnji primer.

Zato seveda ne preseneča, da so gostje v uvodu tekme skušali izkoristiti premoč v visokih igralcih in so od prve minute tekmece napadali pod obročem. Ob tem jim je stekel še met z razdalje in v takih primerih tekmec nima veliko možnosti, da bi se izmuznil iz železnega prijema koprskih tigrov. Pet trojk iz šestih poskusov je zadel Lance Harris. Z dvema trojkama je tigre popeljal do vodstva z 8:5, na začetku sedme minute pa dodal še dva prosta meta za 15:7. V naslednjem napadu je po že peti podaji Žana Marka Šiška uspešen met izza polkroga dodal še Stephen Holt in rumeno-modri so prvič povedli z dvomestno prednostjo (18:7).

Krka : Koper Primorska 71:89

Dvorana Leona Štuklja, gledalcev 800 sodniki: Majkić (Slovenija), Nikolić, Stefanović (oba Srbija); četrtine - 13:23, 15:22, 24:32, 19:12. Krka: Cosey 15 (3:4), Škedelj 4 (2:3), Đapa 5, Fifolt 5 (1:2), Balažič 2 (2:2), Jošilo 20 (2:2), Lapornik 9 (2:2), Ramljak 8 (1:2), Osolnik 3. Trener: Simon Petrov. Koper Primorska: Holt 12 (1:1), Harris 23, Čakarun 11 (1:1), Barič 2, Lazić 4 (2:2), Marinković 8 (2:4), Dimec 7 (3:3), Šiško 11, Hodžić 3, Jagodić Kuridža 8 (1:4). Trener: Jurica Golemac. Osebne napake: Krka 22, Koper 22.; prosti meti: Krka 17:13, Koper 15:10; trojke: Krka 33:10, Koper 22:11 (Harris 5, Holt 3, Hodžić, Jagodić-Kuridža, Šiško po); skok: Krka 24, Koper 29.

Potem ko je Krki najprej uspelo znižati izid, je ob koncu 15. minute Šiško švignil v prodor in neovirano s polaganjem zaključil delni niz 14:0 (37:17). Novomeščani za tem zmage koprskega moštva niso več uspeli ogroziti. “Čestitke fantom za zasluženo zmago. Odlična obramba v prvih 20 minutah je nakazala pravo smer. Bili smo izredno osredotočeni in razpoloženi. Zdaj je čas za krajši počitek, nato pa naprej,” je povedal trener Jurica Golemac, ki ga v nedeljo čaka drugi slovenski derbi s Cedevito Olimpijo.

Najboljši strelec Koper Primorske je bil s 23 točkami Harris, ki je iz igre zgrešil le en met (10:9). Z 12 točkami mu je sledil Holt, po enajst sta jih dodala Marjan Čakarun (4 podaje) in vse boljši Šiško (12 podaj, 7 skokov). “Od prve do zadnje minute smo igrali tako, kot smo se dogovorili v slačilnici. Dobro smo igrali v obrambi, tudi v napadu pa medse delili žogo. Dobro se razumemo in to je naša največja moč,” pravi Šiško.

Prvi poraz Olimpije

Cedevita Olimpija je v soboto v Baru izgubila z Mornarjem s 70:77. Podobno kot v evropskem pokalu, kjer v petih nastopih ni zabeležila zmage, je bila kar nekajkrat blizu, je tudi tokrat zapravila visoko prednost. V končnici tekme ni imela igralca, ki bi prevzel odgovornost oziroma zadel koš. Igralca Olimpije Ryana Jamarja Boatrighta je tri sekunde pred iztekom časa napadel domači navijač. Sodniki so najprej izpraznili tribuno z navijači, po petnajstminutnem premoru pa se je tekma končala s prostima metoma zaradi tehničnih napak in izključitev.

Trener Krke Simon Petrov je bil lahko po slabem tednu upravičeno razočaran. Med tednom je njegovo moštvo izgubilo tudi v državnem prvenstvu proti Hopsom, kjer je priložnost ponudil tudi mlajšemu delu ekipe. “Bili smo premalo zbrani v obrambi, da bi lahko računali na ugoden izid. Prejeli smo preveč točk in to je bil glavni razlog, da smo izgubili. Iščemo novega centra in mislim, da bo potem naša slika drugačna. Čestitke Primorski za uspešne igre v tej sezoni,” je dejal po tekmi.


Najbolj brano