O čem so Primorske novice poročale novembra 1990

Pred 29 leti je tehnični pregled prestal prvi namakalni sistem v Sloveniji - Vogršček, ki je omogočal namakanje približno 3000 hektarov velikih površin v spodnjem delu Vipavske doline.

Zadrževalnik Vogršček, v katerem se je nabralo približno 6,8 milijona kubičnih metrov vode, je bil zgrajen že nekaj let pred tem v okviru programa ureditve Vipavske doline za intenzivno kmetijstvo. Razvod južnega kraka namakalnega sistema je bil zgrajen v dveh etapah - skupaj 16 kilometrov cevovoda - s posebnimi črpališči. V letu 1991 pa so načrtovali še izgradnjo severnega kraka za namakanje še dodatnih 1500 hektarov.

V klubu Arcadia na portoroškem Bernardinu je nastopila najslavnejša “boginja seksa” tistega časa, italijanska porno zvezda Cicciolina alias Ilona Staller.

V Mlekarni Vipava so opozarjali, da lahko nevšečnosti v kmetijstvu ogrozijo prirejo mleka v Sloveniji.

Vodja Demosa in predsednik Socialdemokratske stranke dr. Jože Pučnik je na gostovanju v Kopru ocenil, da bosta Slovenijo kot samostojno državo najprej pripravljeni priznati dve sosednji državi, zatem vzhodnoevropske, šele po mesecu ali dveh pa tudi zahodnoevropske.

Iz piranske Mestne galerije so ukradli 700.000 tedanjih dinarjev vredno sliko A. R. Pencka, enega najvidnejših živečih nemških slikarjev.


Najbolj brano