Sulejmanović proti svojim

Zagotovo pred sezono nihče ni pričakoval, da bo kateri od klubov že jeseni tako trdno prikovan na dno z velikim točkovnim zaostankom za tekmeci, kot se dogaja velenjskemu Rudarju.

Leon Sever (desno) je eden od ofenzivnih adutov Tabora in igralec, 
ki veliko preteče. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Leon Sever (desno) je eden od ofenzivnih adutov Tabora in igralec, ki veliko preteče. Foto: Tomaž Primožič/FPA

SEŽANA > Rudar je stalni slovenski prvoligaš od leta 2008, tudi s pokalno lovoriko in nastopom v evropskem pokalu. Zadnja leta finančno stanje v klubu ni rožnato, saj je njegov glavni pokrovitelj Premogovnik Velenje zaradi izgube krepko zmanjšal sponzorski vložek, obenem pa je tudi vpleten v širšo zgodbo o šestem bloku šoštanjske termoelektrarne. Je pa Rudar z nekaj prodajami igralcev vseeno uspel zapreti proračun za tekočo sezono.

Jesensko nogometno dogajanje pa kaže, da je Rudar glavni favorit za neposreden izpad iz prve lige. Pred prazniki je pripeljal že četrtega trenerja v sezoni in pred sredino povratno pokalno tekmo z Nafto je vodenje knapov prevzel hrvaški trener Andrej Panadić. V drugem delu prejšnje sezone je spoznaval prvo ligo na klopi Krškega, ki pa ga ni uspel obdržati med elito. Nafta je slavila tudi v Velenju (2:0) in se prebila v polfinale pokala. Torej niti šok terapija ni uspela, saj novi trener ni uspel prekiniti niza brez zmage. Rudar je v tej sezoni slavil le v osmini finala pokalnega tekmovanja, ko je v Ljubljani presenetljivo izločil Olimpijo. V državnem prvenstvu je zmogel pet remijev, trenutno je kar devet točk za predzadnjim mestom, kjer je ljubljanski Bravo. Panadić je nasledil Nikolo Jaroša, pred njim je bil trener Jani Žilnik, prvi trener v sezoni pa Almir Sulejmanović, ki je z ekipo osvojil dve od petih točk. In prav slednji bo svoje nekdanje moštvo jutri dočakal na drugi strani igrišča kot trener sežanskega Tabora. Bo dolgoletnemu nogometašu Rudarja na sežanski klopi zato kaj laže pripraviti ekipo na tekmo? “V bistvu ne, razlogov je več. V vmesnem času so v Velenju nekoliko spremenili ekipo, novi trener pa je na pokalni tekmi z Nafto nekoliko premešal ekipo in spremenil igralni sistem v 3-5-2. Ker se ta ni obnesel, ne vem, kako nameravajo igrati v Sežani. Rudar ima kar širok nabor igralcev ampak na igrišču ne delujejo kot ekipa. Po drugi strani je za njih ta tekma skoraj zadnji vlak, da še ohranijo realno upanje na obstanek. Vsekakor se ne bodo predali in njih ni za odpisovati,” pravi Sulejmanović, ki težav v ekipi skoraj nima. Edini vprašljivi je Stefan Stevanović, ki toži nad bolečinami v preponi.

Konec avgusta je Tabor v Velenju osvojil svojo edino točko v gosteh (2:2). Glede na vremensko napoved s precejšnjo količino dežja bo jutri igrišče najbrž dodatno zahtevno. “Treba se bo prilagoditi na razmere in temu primerno postaviti igro. Igrišče bo enako za obe ekipi,” pravi Sulejmanović. Tabor je sicer letos doma oddal točke le Aluminiju in Olimpiji. Proti Rudarju je favorit, a tudi Rudar bo prej ali slej nekje zmagal ...


Najbolj brano